Skoda Klement Concept

Skoda Klement Concept

Skoda Klement Concept

Skoda Klement Concept

Skoda Klement Concept

Skoda Klement Concept

Skoda Klement Concept

Skoda Klement Concept

Skoda Klement Concept

Slavia sykkel fra 1899

Skoda på to hjul

Skoda startet som sykkelprodusent for 125 år siden. Selvfølgelig har de sykler nå også, men den vi virkelig venter på er Klement-konseptet fra Genève-utstillingen i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Skoda-standen i Genève i fjor sto det to konsepter. En veldig gul Vision iV og en veldig fargerik Klement Consept – en elsykkel som virkelig ikke var som andre elsykler.

Det er helt naturlig for Skoda og tenke sykler. Det var det de ble tuftet på. Selskapet ble stiftet i 1895, men ikke før i 1905 kom den første bilen – alt før det hadde vært sykler. De ble faktisk Tsjekkoslovakias nest største sykkelprodusent på ganske få år.

Og Klement-navnet er etter en av stifterne. Klement og Laurent, begge med fornavn Vaclav, satte det hele i gang og står fremdeles på sokkel sammen utenfor det utrolige Skoda-museet hjemme i Mlada Boleslav.

I dag har Skoda en ganske omfattende sykkelkatalog, også med elsykler, men den de viste i fjor er innledningen til noe helt nytt.

En slags elmoped, for her skal du ikke tråkke noen pedaler rundt. Du styrer i stedet akselerasjon og oppbremsing fra faste pedaler som du hviler føttene på.

I navet bak er det en motor på 4 kW som får det hele opp på 45 km/t. I tillegg til motorbrems har du en hydraulisk brems på forhjulet – utstyrt med ABS for sikkerhets skyld. LED-lys er integrert i selve strukturen og ikke hengt på etterpå.

Rammen, eller skal vi kalle det ryggraden, er i aluminium og begge hjulene er opphengt i svingarmer. Det finnes ikke noen synbare kabler eller hendler – dette kan du trygt kalle et rent design.

Batteriene er på 1.250 Wh og skal holde til litt over 60 kilometer. De plugges inn hjemme og er enkle å bytte. Uten mobiltelefonen kan du ikke få «åpnet» sykkelen, og du kan også legge inn en geo-fence hvis du vil sikre at den bare brukes innenfor et gitt område. Hele telefonopplegget jobber sammen med Skodas komplette konnekt-systemt.

Målet i fjor var å holde vekten nede på 25 kg. Målet var også at Skoda skulle se nøye på om et slikt mikro-mobilitets konsept passet produsentens portofolio for fremtiden.

Guido Haak, sjef for product management sa i hvert fall at «Mikromobilitet blir stadig viktigere. Med Klement ønsker vi å vise vår visjon for fremtidens mikromobilitet med innovative elektriske kjøretøy der bærekraft er et sterkt kriterium, sammen med et minimalistisk, moderne design».

Men fra annet hold i konsernet antydes det at prosjektet er stoppet fordi det er Seat som har det overordnede ansvaret for mikromobilitet i hele konsernet, og at de jobber på en hel rekke nye produkter nå.

Nå fikk jeg ikke spurt Haak på Genève i år – av åpenbare grunner – jeg får forsøke meg frem på annet vis. For en sykkel uten pedaler syns jeg høres attraktivt ut.

Powered by Labrador CMS