Lotus Emeya

Lotus utfordrer Porsche

Taycan – møt Emeya

Navnet har vi kjent siden slutten av august, og i natt ble de første bildene sluppet samtidig med en lanseringsevent i New York.

Publisert Sist oppdatert

Foreløpig har vi ingen forklaring på Emeya-navnet. Hvis det er en slags business-sjargong og er en forlengelse av EMEA-akronymet som betyr Europa, Midt-Østen og Afrika har jeg problemer med å se hvor Y’en kommer inn.

Det finnes kanskje en bedre forklaring enn min – jeg syns det høres ut som et ekkelt eksem, men forklaringen må nok vente til vi får nærmere innsikt i spesifikasjonene mot slutten av september.

Men vi kan vanskelig påstå at bilen er noen overraskelse. Type 133 – denne – har vært diskutert helt åpent siden 132 – Eletre – ble lansert i mars i fjor.

Luftehull

At SUV-en skulle få en mer Taycan-aktig bror, har ligget i kortene. Og hvor mye annerledes den er enn storebror, er vanskelig å si ut fra de bildene vi har sett. Den får riktignok annerledes frontlys enn Eletre, og sannsynligvis vil vi se andre forskjeller når detaljene blir tydeligere.

Men det er opplagt at også denne byr på masse luftehull og den vil nok også vise seg å sitte lavere enn SUV-en og ha et mindre frontareal.

Det er imidlertid ikke noe de skryter av i forhåndsmeldingen. Der lærer vi at toppfarten er «over 155 mph (250 km/t), mens for Eletre het det 165 mph.

I en normal verden burde Emeya være raskere – med mindre den har en høyere luftmotstand.

Spurtrask

Imidlertid forteller de få spesifikasjonene vi har fått at denne nye – Grand Tourer kaller de den – er raskere til hundre. Under 2,8 sekunder med den kraftigste drivlinjen, mens topputgaven av Eletre brukte 2,95 sekunder.

0,15 sekunder – hvis resten ellers er identisk – betyr lavere vekt. Og det kan godt hende de har spart noe ved å gjøre hele bilen lavere. Spesielt er glass tungt, og å få kuttet forsterkende profiler med noen centimeter, kan også gi interessante bidrag.

Det som står beskrevet om luftfjæring og ladetid og audiosystem fra KEF og aktiv aero, blant annet en meget livlig grill, tyder på at vi snakker om en senket Eletre med et helt annet uttrykk.

Men som sagt, det eneste vi egentlig vet er at nå er den tredje utgaven av Lotus sin helelektriske familie på plass, etter råskinnet Evija og familiebilen Eletre. Og vi kan sette oss ned og vente på 134 – som skal være mer i den klassiske Lotus sportsbilgaten. Og som skal bygges i England.

Jeg vet vi skal se nærmere på Emeya om et par uker, men det er vel også mulig at du kan få vite mer ved å følge eventet over fire etasjer i et parkeringshus i New York. Lotus lover at du kan få adgang lørdag ved å melde deg på her.

Lotus Emeya
Lotus Emeya
Lotus Emeya
Lotus Emeya
Lotus Emeya
Lotus Emeya
Lotus Emeya
Lotus Emeya
Lotus Emeya
Lotus Emeya
Lotus Emeya
Lotus Emeya
Lotus Emeya
Lotus Emeya
Lotus Emeya
Lotus Emeya
Lotus Emeya
Powered by Labrador CMS