Ford avansert frontlysteknologi
Ford avansert frontlysteknologi
Ford avansert frontlysteknologi
Ford avansert frontlysteknologi
Ford avansert frontlysteknologi

Ford tester avansert lysteknologi

Ford utvikler nå en ny frontlysteknologi som kan projisere både fartsgrenser og andre førervarsler på veibanen rett foran deg.

Informasjonen, som i dag ofte legges i et headup-displayet for å unngå at føreren skal slippe å miste fokus på veibanen foran seg, skal i stedet speiles direkte på veien.

– Den nye lysteknologien, som nå testes, kan ta dette til et helt nytt nivå. Det er et potensiale for å gjøre langt mer med bilens lys enn bare å sørge for at veien foran bilen er opplyst. Sjåføren kan med denne teknologien få helt essensiell informasjon uten å ha behov for å fjerne blikket sitt fra veien, sier Lars Junker, Advanced Driver Assistance System i Ford Europa.

Økt skjermbruk

I Storbritannia skjer hele 40 prosent av kollisjonene i mørket. Risikoen for en ulykke øker også når sjåføren fjerner blikket fra veien. I Norge har det også vært fokus på økt skjermbruk etter årets dramatiske utvikling med hensyn til dødsulykker

Kjører du i 90 km/t beveger bilen seg hele 25 meter på et sekund. Det betyr at selv korte blikk på bilens infotainment-skjerm kan medføre at du kjører «i blinde» i 10 meter eller mer. På en vei som ikke er opplyst kan dette være nok til at du går glipp av viktige trafikkskilt eller en skarp sving.

Høyoppløselige frontlys

Informasjonen som blir projisert fra de høyoppløselige frontlysene kan også hjelpe andre trafikanter. Et fotgjengerfelt kan for eksempel bli projisert slik at både fotgjengere og bilistene kan se det.

I situasjoner hvor veimerkingen er dårlig, kan også teknologien komme til nytte. Andre mulige bruksområder kan være å vise et trygt område for passering av syklister – alt projisert direkte på veibanen foran bilen.

Teknologien kan også gi sjåføren informasjon om endrede føreforhold, for eksempel snøfall, tåke, eller isete veibane. Med sammenkobling av frontlysene og navigasjonssystemet kan også kommende svinger vises.

Ved å projisere bilens bredde kan føreren enklere avgjøre om bilen får plass på en trang parkeringsplass eller kan passere trygt gjennom en innsnevring i veibanen.

Powered by Labrador CMS