Volvo XC60 sikkerhet
Volvo XC60 sikkerhet
Volvo XC60 sikkerhet
Volvo XC60 sikkerhet
Volvo XC60 sikkerhet
Volvo XC60 sikkerhet
Volvo XC60 sikkerhet
Volvo XC60 sikkerhet
Volvo XC60 sikkerhet
Volvo XC60 sikkerhet
Volvo XC60 sikkerhet
Volvo XC60 sikkerhet

Sikkerhetstrio i nye XC60

For at Volvo skal nå målet om null trafikkdøde eller hardt skadd i deres biler fra 2020, må idioten bak rattet umyndiggjøres i størst mulig grad. Den nye XC60 gir et godt bidrag i den retningen.

Publisert Sist oppdatert

Når den nye mellomklasse-Volvo-SUV-en avløser den nesten ti år gamle forgjengeren, blir det med en trio av nye førerstøttesystemer.

Hvis det går an å gjøre rekkefølge på slike innovasjoner, er det vel den veldig aktive styringen som ender på topp-plass.

Mercedes har allerede et system som hjelper deg med å ratte unna vanskeligheter, men på E-Klassen virker systemet ved at det legger til dreiemoment når føreren bråsvinger på kringla. Der må det altså en førerinput til for at systemet skal aktiveres.

Det nye Volvo-systemet gir blaffen i om føreren reagerer. Det er en forlengelse av nødbremsen og de to virker sammen.

Når systemet oppdager en syklist eller en fotgjenger, et dyr eller en annen bil som du er på kurs mot, ikke bare bremser det, men nå styres det automatisk rundt hindringen også. Her snakker vi om å unngå ulykker i hastigheter opp til 100 km/t.

Malin Ekholm, en av toppene i Volvos sikkerhets-senter, forteller at «i Sverige har vi sett 45 % nedgang i påkjøring bakfra takket være vår kollisjons-varsling kombinert med nødbremsing. Med styrehjelp tar vi det neste skrittet».

Nytt System Nummer To kalles OLM – Oncoming Lane Mitigation. Kall det gjerne en avansert filholder-assistent.

Den jobber mellom 60 og 140 km/t og skal holde deg fra å skli inn i kjørebanen for motkommende trafikk. Så ikke bare sier filvarslingssystemet fra – dersom du ikke reagerer tar den aktive styringen over og får deg hjem igjen.

Den siste i denne smarte trioen er at blindsonevarsleren også kobles på styringen. Til nå har det vært en lykt i det venstre speilet ditt som har lyst opp når du har et eller annet i den blindsonen du har tenkt å svinge ut i.

I den nye XC60 tar styringen kommandoen hvis du ignorer lyssignalet.

Selvfølgelig får den nye bilen også sikkerhetsassistene fra XC90 og S/V90 lover Volvo. Og – uten at de presiserer akkurat det – vi kan vel gå ut fra at de nye XC60-finessene også finner veien over til de andre.

For det er jo ikke noe om at null dødsfall og store skader bare skal gjelde noen utvalgte Volvomodeller?

Powered by Labrador CMS