Hozon Auto Neta S
Hozon Auto Neta S
Hozon Auto Neta S
Hozon Auto
Hozon Auto

Du kan like godt lære det: Neta

Enda en ny – nummer 337? – Teslakiller fra Kina. Neta heter den. Åpenbart kompetent, og med solide ambisjoner.

220 byer over hele verden skulle man være representert i, i løpet av 2022 ble vi lovet under en stor presentasjon av den nye bilen på kinesisk TV.

Kanskje de får det til – også her ser det ut til at bilen selv har alt som trengs. Så er det bare å hente penger i markedet til resten. Fabrikk, innkjøp, salgs- og eksport organisasjon for ikke å snakke om et marketingbilde som blir stadig underligere og dyrere å finansiere.

Det er når jeg får biler som dette i innboksen jeg for alvor begynner å lure på hvor vanskelig det er, egentlig.

Jeg har vokst opp med en voldsom respekt for bilkonstruktørene, de som viste i praksis at +/- ½ grad et sted i forhjulsgeometrien var forskjellen på en fantastisk og en katastrofal bil.

Jeg som har lært at man bør ha 100 års dype tradisjoner for å kunne bygge kvalitet og at selvfølgelig dreide det seg om «das beste oder nichts».

Så er det som disse nye produsentene bare gir den gamle troserklæringen vår fingeren fullstendig.

For det viser seg jo at man klarer seg langt med et par PC-er, de behøver ikke en gang ha særlig regnekapasitet, et verksted som kan smelle sammen det første forslaget, en testkjører som tar en tur og kommer tilbake og sier at – hei, jeg tror dere glemte fjærer på bakakselen og så legger de inn en fjær der bak.

Og så viser det seg at bilen kjører meget brukbart. Du føler deg sikker og avslappet bak rattet. Elektronikk har overtatt det meste – du bare oppdager det ikke, passasjerene bemerker at det er lite støy og forsikringsselskapene er fornøyd – bilen er ikke vanskelig å reparere.

Og så har du ikke vært bilfabrikk i mer enn tre måneder!

Neto, for eksempel. Jeg har aldri hørt om den. Langt mindre om Hozon Auto som ble startet i 2018 med et kontor i Silicon Valley også.

I dag har de fire produksjonsmodeller og tre konseptbiler bak seg – det er mer enn en snitt-Europeer klarer på 115 år.

Hva er det da å si om den nye Neta S?

Karosseri i Tesla S-ånd. Litt morsommere foran og bak – men enda kjedeligere langs siden. Luftmotstandskoeffisient ned mot 020.

498 x 198 x 145 cm med nesten tre meter akselavstand.

1990 kg med én motor, 2130 kg med to. Alltid på 19-tommers hjul.

Det er to versjoner med enkeltmotor bak, den ene er luksus-utgave. Toppmodellen har en motor i hver ende. 231 hk og 310 Nm per motor.

Så kommer en informasjon som vil bli vanligere og vanligere:

Motoren er en TZ210XS001 både foran og bak. Bygget av kinesiske Wuxi som har et joint venture med tyske Hofer Powertrain.

Du trodde ikke fabrikker i denne størrelsen bygde motorene sine selv?

Prisene er oppgitt å ligge rett under Tesla 3 prisene. Ingen tvil om hva målet er. Og akkurat nå er trenden på det kinesiske markedet at man kjøper kinesiske brands.

Men hva hvis Neta er så ukjent at ingen vet hvor den kommer fra heller?

Powered by Labrador CMS