Sherp ATV
Sherp ATV
Sherp ATV
Sherp ATV
Sherp ATV
Sherp ATV
Sherp ATV
Sherp ATV
Sherp ATV
Sherp ATV
Sherp ATV
Sherp ATV
Sherp ATV
Sherp ATV
Sherp ATV
Sherp ATV
Sherp ATV

Ustoppelig russer

Den ser nesten ut som en fantasi hentet ut fra en science fiction film, men Sherp ATV er reell – og du kan kjøpe eller lease den.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke mye som stopper en Sherp ATV – med 60 cm bakkeklaring og amfibiemuligheter tar det seg like godt gjennom hindringer i terrenget som over vann. Siden hjulene sitter tett kan den forsere hindringer på inntil en meters høyde.

Aleksei Garaghasin er teknologen i det St. Petersburg-baserte selskapet som ble startet i 2012, og nå vises bilen på messer verden rundt. Første anledning til å se den live er på Jakt- og Fiske-messen i Moskva 24. til 28. februar.

Mot strømmen
Mens trenden blant såkalte SUV-er er at stadig flere av dem leveres uten terrengegenskaper og firehjulsdrift, kan vi trygt si det motsatt om Sherp ATV.

Her trengs ikke en gang antydning til vei for at den skal komme seg frem. Og sumper, elveleier og innsjøer, med eller uten is, er ikke noe problem.

Hjulene alene har en høyde på 160 cm, er 60 cm brede og leveres selvsagt med integrert trykkluftsystem slik at trykket kan endres etter behov. I vann fungerer de grovt mønstrede dekkene som skovler.

Kort og bred
Bilen er relativt kort med en lengde på 340 cm, men det den mangler i lengde tar den igjen i bredde og høyde som er henholdsvis 252 x 230 cm. Den har plass til fire personer og oppakning og kan laste hele 1000 kg.

Selv om bilen ser massiv ut, veier den ikke mer enn 1300 kg. Dermed klarer den seg med en moderat motor – en 1,5-liters turbodiesel med 44 hestekrefter koblet til en femtrinns manuell girkasse.

I en bil som dette er fremkommelighet alfa og omega, så toppfarten er begrenset til 45 km/t på land og 6 km/t i vann. Tanken har en kapasitet på 58 liter, men den kan i tillegg utstyres med to ekstra tanker, hver på 50 liter.

Snur rundt sin egen akse
Drivstofforbruket er selvsagt helt avhengig av hvor og hvordan man kjører, men Sherp oppgir cirka 2-3 liter i timen.

Den kan nærmest snu på en femøring – Sherp har nemlig en funksjon som gjør at de to hjulene på den ene siden kan låses synkront.

Standardutgaven av Sherp ATV med kalesje har en prislapp på 65.000 dollar (ca. NOK 550.000 med dagens kurs), men du får den også i en utgave med metalltak og en mer solid dør. Da er prisen $70.000 (ca. NOK 600.000).

Les mer på produsentens hjemmeside, eller se gjennom videoen under.

Powered by Labrador CMS