Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto

Statsbudsjettet:

Dobbel avgiftssmell for dyre elbiler

I regjeringens forslag til statsbudsjett er det som forventet lagt moms på elbiler over 500.000 kroner. Men i tillegg kom en avgift få hadde forutsett.

Publisert

Klarer du deg med en elbil til under 500.000 kroner har du ikke noe å frykte i det fremlagte forslaget, men for dyrere elbiler må du betale moms av det beløpet som overstiger 500.000.

Det betyr for eksempel at en elbil til kr 800.000 får et momstillegg på 75.000 kroner.

Men regjeringen hadde også et annet avgiftskort i ermet – de innfører en vektavgift på kr 12,50 per kilo for alle biler, uansett drivlinje. Avgiften har et bunnfradrag på 500 kg, så en bil som veier 1500 kg vil få en vektavgift på kr 12.500.

Andre skjerpelser for elbilene er at de får tilsvarende omregistreringsavgift som øvrige personbiler, og de som har elbil som firmabil får ikke lenger fradraget på 20 prosent i skattegrunnlaget.

Alle fossilbiler, inkludert hybrider, får den samme vektavgifter på kr 12,50 per kg og i tillegg økes engangsavgiften på CO2-komponenten med 20 prosent.

Ladbare hybrider får mindre avgiftsfradrag enn i dag, men vil fortsatt komme gunstigere ut enn rene bensin- og dieselbiler.

Hos vår søsterpublikasjon BilNytt.no finner du oppdatert AVGIFTSKALKULATOR som viser hvilket tillegg de ulike modellene får dersom forslaget vedtas.

Powered by Labrador CMS