Het sommer i Korea

Det har igjen vært ganske tøft mellom arbeidstakere og arbeidsgivere i Sør-Koreas bilindustri. Et av resultatene er at salget på hjemmemarkedet sank med 15% i forhold til for et år siden og 21% sammenliknet med juni.

Publisert Sist oppdatert

Søsterfabrikken Kia har ikke hatt det fullt så fælt, selv om der gikk også de 25.000 fagorganiserte (av til sammen 29.000) ut i streiker i juli. Men der fikk man eksportert store lass fra lager, så selv om produksjonen var lav gikk total-leveransene opp med 36% til 76.000 enheter. Eksporten ble nesten fordoblet, men den innenlandske etterspørselen er så laber at der sank salget med 17% til 23.000 enheter.

Renault-eide Samsung gjorde nytte av Hyundai/Kia-uroen og økte omsetningen til 13.378 enheter – det er en økning på 45%. Av disse gikk 208 biler til eksport. Spesielt ble det lagt merke til at i juli gikk Samsungs modell SM5 (bildet) forbi Hyundais tradisjonelle best-selger Sonata.

Ssangyong hadde også en sterk juli – 11.515 enheter betyr en økning på 8,2%. Her var det eksporten som sørget for økningen, med 1.153 enheter har den mer enn fordoblet siden juli i fjor.

Også Daewoo kan fortelle om en sterk økning av eksportvolumet: 38.000 enheter er 92% opp, mens salget hjemme endte på 11.000 enheter som faktisk er en tilbakegang på 30% fra juli i fjor da ingen riktig visste om fabrikken kom til å fortsette.

De koreanske myndighetene innførte skatte- og avgiftslette på moderne lav-forbruk biler midt i juli, men det er mange som frykter at tiden ennå ikke er inne til å registrere noen styrket etterspørsel på grunn av det.

Powered by Labrador CMS