Endelig – torsdag!

Onsdag – i går – var en traumatisk dag for bilindustrien. Vi fikk en håndfull krisesignaler servert på ett brett. Godt den dagen er over.

Publisert Sist oppdatert

Meldingene fra Volkswagen kan selvfølgelig ikke tolkes som krise – de tjener bra, men signalene er dystre: i tredje kvartal leverte konsernet 13 prosent flere biler enn året før, allikevel sank driftsresultatet med en femdel og leveringene i Europa sank med fire prosent – og nå er Porschetallene inkludert for første gang.

Mercedes sendte ut tilsvarende signaler: Daimler kuttet inn på inntjeningsmålet for 2012 innen alle sentrale områder: personbil med 15 prosent og varebiler med så mye som 22 prosent. Samtidig som det igjen dukker opp et spareprogram (sist skulle de flytte kontorene på landet – det ble ikke noe av) på 2 milliarder Euro pr. år.

Stenger fabrikker
I Frankrike er staten på vei inn med en garanti til PeugeotCitroëns finansieringsarm, slik at den kan tilby billigere finansiering – en plan som trenger grønt lys fra Brussel og som allerede har forårsaket protester fra Berlin.

Samtidig lyder det fra Rüsselsheim at de skal utvikle fire modeller sammen med PeugeotCitroën og siden planene også inkluderer felles innkjøp regner man med å kunne spare 2 milliarder dollars årlig på dette.

Mens Ford er de eneste som tar det riktige grepet: de skal stenge fabrikken i Genk, Belgia, i løpet av 2014. 4000 arbeidsplasser er direkte berørt, 5000 indirekte.

PeugeotCitroën har allerede besluttet å stenge en fabrikk like ved Paris – men fremdeles vil det bli produsert 2-3 millioner for mange biler i Europa – det betyr i realiteten at man må/bør stenge ytterligere 10 fabrikker.

Den franske regjering ønsker åpenbart å gå motsatt vei. Støtte industrien med 7 milliarder Euro for at den skal fortsette å kverne ut produkter som det finnes stadig færre kunder for.

Styrt nedbygging

Men det er klart det er følsomt – det er allerede 18 millioner arbeidsledige i Europa, spørsmålet alle regjeringer stiller seg er selvfølgelig hvor grensen for arbeidsledighet går uten at man risikerer seriøs sosial uro. Det er klart at delstaten Nieder Sachsen, den eneste virkelig store aksjonæren i Volkswagen (bortsett fra familien) ikke vil tillate at VW legger ned Wolfsburg. På tross av at arbeidslønnen for bilbyggerne der er 36 Euro/time (likt med Frankrike) mens man i Romania blir betalt 3 Euro, i Polen 6 og i den tsjekkiske republikk 10.

Fiat-sjefen, Sergio Marchionne, som det har vist seg sier mange kloke ting og er verd å høre på, har dels bedt om at Brussel styrer en nedbygging av Europas bilindustri (og dels er kommet på kant med sine tyske kolleger fordi han ikke vil tillate at tunge biler skal slippe lettere fra utslippskrav enn lette biler) har for lengst sagt at de som produserer færre enn 6 millioner biler pr. år i 2015 vil forsvinne.

Hvilke grupper er det som i dag ligger på det volumet? VW, Toyota, Hyundai-Kia, GM og Renault Nissan.

Ikke akkurat noen kioskvelter da, da Den Svarte Onsdagen ble avsluttet med en melding fra det kjente konsulentfirmaet Frost & Sullivan som slo fast at «Det er meget mulig at Peugeot ikke vil eksistere i fremtiden…. Hvis det ikke finnes noen løsning».

Powered by Labrador CMS