Isdera Erator 1969
Isdera Erator 1969

Isdera Spyder
Isdera Spyder

Isdera Spyder
Isdera Spyder

Isdera Commendatore
Isdera Commendatore

Isdera Commendatore
Isdera Commendatore

Isdera Commendatore
Isdera Commendatore

Isdera Imperator
Isdera Imperator

Isdera Imperator
Isdera Imperator

Isdera Imperator
Isdera Imperator

Mercedes-Benz CW 311 1978
Mercedes-Benz CW 311 1978

ISDERA

Isdera er en forkortelse for Ingenieurgesellschaft für Styling, Design, und RAcing mbH. Firmaet ble grunnlagt 1969 og holder til i Leonberg i Tyskland. Deres første modell Isdera Erator GT Mark III (og varianten GTE) ble bygget i en liten serie i 1969-70 og hadde mange ytre trekk fra Ford GT 40.

Publisert Sist oppdatert

Bilbyggingen størknet imidlertid helt til 1978 da et par tidligere Porsche-konstruktører hos Isdera, Rainer Buchmann og Eberhard Schulz, fikk i oppdrag å bygge en lukket, midtmotorisert strømlinjestudie for Mercedes-Benz. Resultatet ble Mercedes-Benz CW 311, som imidlertid ikke ble noe annet enn hva den var tiltenkt å være: En prototype.

Men i 1982 dukket det opp en mistenkelig lik bil på Geneve-utstillingen, bortsett fra at den var åpen og hadde vindavvisere i stedet for frontrute, en løsning som senere ble bedre kjent gjennom Renault Spyder. Dørene vippet opp og fram etter det velkjente Countach-prinsippet. Og i stedet for Mercedes-Benz ble den kalt Isdera Spyder 033i eller 035i, avhengig av hvorvidt den midtplasserte 6-sylindrede motoren (fortsatt Mercedes-Benz) hadde 3,2 eller 3,6 liters volum.

Allerede i 1984 kom coupéen Imperator 108i som bortsett fra at stjernene glimret ved sitt fravær lå helt opptil den originale Mercedes-Benz CW 311 utseendemessig, herunder også måkevingedørene. Motorvalget sto mellom 5, 5,6 eller 6 liters fra samme produsent. 5,6 liters-utgaven toppet ved 290 km/t.

I 1993 kom en ny modell, Commendatore 112i med 6 liters V-tolver, alternativt en 6,9 liter som var skremt opp til 620 hk. Utseendet var så rått at selv en 108i så ut som en handlevogn i sammenligning og bar ikke lenger preg av noe Mercedes-forbilde. Den enorme motorhjelmen bak, inkludert bakruta, var hengslet på midten for å kunne åpnes sideveis, på samme måte som De Tomaso Mangusta i sin tid. Denne verstingen var god for 342 km/t.

Logoen er en ørn som med sine oppadrettede vinger ser ut til å være i ferd med å slå ned på et bytte - ikke helt ulik bilens eget utseende når begge dører er åpne.

Isderas biler bygges kun på bestilling, da de ikke bringer nok inntekter til at bedriften kan leve av det. Det mest innbringende grunnlaget for Isderas virksomhet er forsknings- og utviklingsarbeider for andre bilfabrikker. Prisene i skrivende øyeblikk lyder på 116.000 Euro for en Spyder, 232.000 for en Imperator og 754.000 for en Commendatore. I produksjonslandet, vel å merke…

Powered by Labrador CMS