Focus
Focus

Mondeo
Mondeo

Ford Mondeo 1.6 Mistral mot Ford Focus 1.6 Ghia

Er en rommelig Mondeo et bedre kjøp enn den mer moderne Focus? Den største er rimeligst, den minste den beste bilen. Hva velger du?

Publisert

Først publisert i BIL 6 - 1999.

Når prislappen er tilnærmet lik, burde det ikke være vanskelig å velge mellom en Mondeo og en Focus, eller er det det? Som du vil se, avhenger valget av hva du foretrekker, plass eller komfort, gammelmodig og traust eller moderne og frisk?

Førerplassen
Mondeo er har en traust arbeidsplass for sjåføren. Sammenlignet med Focus’ lette og luftige førerplass, virker Mondeo gammel. Den har likevel noen fordeler fremfor Focus sedan. Kjørestillingen er bedre, forholdet pedaler, sete og ratt stemmer bedre. Førersetet gir bedre lårstøtte. Sidestøtten er også bedre, men likevel litt svak til den øverste del av ryggen. Mondeo har bedre benplass foran, men det skyldes hovedsakelig at den mangler en form for støtte til venstrebenet. Mondeo har manuelle vindusheiser, og bør absolutt ha elektriske. Har du førersetet langt nok frem, tar nemlig sveiven for heisen borti setet når du åpner og lukker vinduet. Når Mondeo slår Focus når det gjelder førerplass, har det utelukkende med Mondeos bedre kjørestilling å gjøre. Alt det andre er mer tiltalende i Focus.
Testvurdering førerplass:
Mondeo: 10. Focus: 9.

Plass
Mondeo er større enn Focus. Nesten 20 cm lengre karosseri bør da også gi seg utslag i økt volum ett eller annet sted. I bagasjeavdelingen er ikke den økte plassen spesielt godt merkbar. Mondeo har riktignok litt lengre og bredere bagasjerom, men det tar Focus igjen i form av større høyde.

Foran er det ikke nevneverdig forskjell i maksimal benplass, men i baksetet er derimot Mondeo vesentlig rommeligere. Det gjør at bagasjeplassen med nedfelt bakseterygg også er 10 cm lengre enn i Focus. Med forsetet i bakerste posisjon har Mondeo 7,5 cm større benplass, og med en 175 cm lang sjåfør ved rattet har Mondeo 6,5 cm større benplass. Men viktigst er kupébredden. Mens Focus er forbeholdt to voksne, er det mulig å være tre voksne i Mondeos baksete og fortsatt ha en smule komfort.
Testvurdering plass:
Mondeo: 10. Focus: 7.

Komfort
På grunn av den litt uheldig seteløsningen foran i Focus, lider den litt i forhold til Mondeo når det gjelder sittekomfort for sjåføren. Men det er også det eneste punktet Mondeo hamler opp med lillebror.

Selv om Mondeo føles som en tyngre og større bil, har Focus klart bedre fjæringskomfort. Den virker litt mer urolig på veien enn Mondeo, men takler spesielt de mindre og skarpe ujevnhetene merkbart bedre og gir mindre støt inn i bilen. Når det gjelder vibrasjoner fra veien, er det virkelig stor forskjell i Focus’ favør.

Også når det gjelder støy har Focus overtaket. Mondeo har et generelt høyere støynivå og mer støy fra motoren enn Focus. Mondeos støynivå er derimot noe jevnere og varierer ikke like mye avhengig av asfaltens grovhet.
Testvurdering komfort:
Focus: 10. Mondeo 9.

Kjøreegenskaper
Mondeo var en av de beste bilene i mellomklassen på området kjøreegenskaper da den ble lansert, men Focus utmanøvrer Mondeo med letthet. Bedre styrerespons, bedre veigrep og stabilitet i svingene og bedre bremser gjør at Mondeo, som fortsatt har gode kjøreegenskaper, ikke henger med nykommeren.
Testvurdering kjøreegenskaper:
Focus: 10. Mondeo: 8.

Ytelser & forbruk
Det er lett å tro at Focus 1.6 og Mondeo 1.6 har samme motor, men det stemmer ikke helt. Focus-motoren har kortere slaglengde og noe høyere effekt enn Mondeo-motoren og føles også kvikkere og svarer villigere på moderate gasspådrag. Akselerasjonsmålingene viser likevel at Mondeo holder overraskende godt følge med Focus, dette til tross for at den er 149 kg tyngre enn lillebror.

Forklaringen ligger delvis i Focus’ lange utveksling, og i vår bakketest hadde Mondeo litt bedre trekkraft i både femte- og fjerdegear enn Focus. Akselerasjonen i femtegear er derimot dårligere enn for Focus. Du må bruke fjerdegearet relativt flittig også i Mondeo, og du må regne med høyere bensinutgifter enn for Focus.
Testvurdering ytelser & forbruk:
Focus: 10. Mondeo 9.

Pris & utstyr
Utstyrsmessig er det ikke mye som skiller Mondeo Mistral fra Focus Ghia. Elektriske vindusheiser og sidekollisjonsputer er de viktigste detaljene, men sidekollisjonsputene burde være på plass også i Mondeo nå.
Vurdering pris & utstyr:
Focus: 10. Mondeo: 9.

Konklusjon
Vi ser bare en grunn til å velge Mondeo 1.6 Mistral fremfor Focus 1.6 Ghia; et ønske om mer plass, og da spesielt bakseteplass, og bedre førersete. På de andre områdene henger ikke Mondeo med lillebror. Focus er rett og slett en mer moderne og bedre bil på de fleste områder.

LES VIDERE:
- Priser og tekniske data

Powered by Labrador CMS