Testdata og poeng

Kia Ceed

Kia Ceed

Kia Ceed

Kia Ceed

Kia Ceed

Store utvendig – enda større innvendig - del 2

De kompakte stasjonsvognene er nå så store at de dekker de fleste familiers transportbehov. Her serverer vi deg de to nyeste.

Publisert Sist oppdatert

Jeg klager normalt ikke over Fords seter, men Focus ST-setene ble ingen av oss som kjørte bilen venn med. Uansett hvor mye jeg justerte på de forholdsvis faste setene, satt jeg bedre i Ceed, mer avslappet og var mindre sliten ved hvert kjørebytte.

Standardmotoren i Focus er Fords svært så kjente tresylindrede enliter som i dette tilfellet yter 125 hk og 170 Nm i moment. Min anbefaling er å legge på til 150 hk (fortsatt tre sylindre, men nå 1,5-liters motorvolum og vesentlig mer moment).

Høy avgift
Fords problem befinner seg i automatgirkassen, åtte trinn og med kjappe, men likevel silkemyke, skift. 30.000 kroner ekstra forlanger Ford for automatgir, men fordi automatgirkassen veien 50 kilo mer enn den manuelle, og fordi kombinasjonen med 125 hk motor øker forbruket med hele én desiliter, casher staten inn 34.000 kroner ekstra i engangsavgift bare på girkassen. Her må Ford derfor ut med subsidier for prismessig å komme kunder som etterspør automatgir i møte.

Kias 140 hk/242 Nm passer bedre i biler på denne størrelsen. Kia tar ut effekten gjennom en sjutrinns dobbeltclutchkasse. Ceed oppleves (og er på papiret) raskere enn Focus, og forbruker i vår test en halv desiliter mindre på hver mil.

Ingen av de to bygges eller planlegges for 4x4 (med unntak av RS for Ford).

Store biler
Jeg nevnte innledningsvis at dette er store biler. Ford Focus er nå akkurat like stor utvendig som Octavia, altså hele 4,67 meter lang og nesten like lang som klasseleder Opel Astra. Kia mente 4,60 meter fikk holde, så Ceed har derfor litt mindre plass i baksetet til passasjerenes bein: 63 cm mot Fords 71 cm til seteryggen foran med en 1,80 meter lang sjåfør bak rattet.

97 cm til taket i Ceed er veldig bra og 94 cm i Focus holder greit for de aller fleste.

Når jeg først befinner meg der bak, kaster jeg også et blikk inn i de digre bagasjerommene: 575 liter i Focus og hele 625 liter i Kia, men hos begge inkluderer det rom under gulvet som ikke kan brukes til annet enn småsaker som normalt ligger løst i bagasjerommet. På Kia er avstanden til bakseteryggen hele 107 cm. Her stopper Focus på 101 cm.

For noen er disse tallene vært viktige, for andre betyr de mindre.

Du lurer kanskje på hvorfor jeg ikke har dratt inn de elektriske modellene inn i bildet siden mer enn halvparten av de kompakte bilene solgt i år har elektrisk motor. Inkluderes ladehybridene, øker andelen til sju av ti.

Vel, er ønsket og behovet en kompakt stasjonsvogn av den klassiske typen, kan du så langt bare glemme de batterielektriske variantene.

Dieselvariantene ser også ut til å være en døende rase i denne bilklassen. Knapt 3 av 100 som så langt i år har valgt ny kompaktbil, våget å satse på en med dieselmotor under panseret.

Uavgjort
Ford Focus kjører bedre, byr på mer plass i baksetet og inneholder mer teknologi i en pakke som koster bare litt mer enn Kia Ceed, men 125 hk blir i svakeste laget i en såpass stor bil.

Det gjør at Kia både oppleves og faktisk er kvikkere. Litt mer bagasje laster den også. Dessuten satt begge testsjåførene bedre i Ceed som også har litt bedre miljøprofil. Sju års garanti var det siste argumentet for å sende begge opp på delt førsteplass.

LES VIDERE:

- Innledning

- Del 1

- Del 2

- Testdata og poeng

Powered by Labrador CMS