1 sete, 3 hjul, null AC, $1 mill.

Jeg har en følelse av at dette kommer til å bli den siste bilen jeg kommer til å skrive om fra bilutstillingen i Detroit. Skjønt bil og bil…U of Mich vil nok kalle den noe annet.

Publisert Sist oppdatert

I en av de lavere etasjene fant de som orket å se etter noe lavt og rart, med tre hjul som så ut som en krysning mellom et Stealth bombefly og en hai. Det var 8. generasjons solcelleracer bygget av studenter på Universitet i Michigan.

Momentum heter denne utgaven, den går på tre sykkelsmale hjul, bestyres av en fører, så lett som mulig, som ligger fullstendig flatt - der bare hodet synes på baksiden av en liten boble. Man regner med at denne har kostet ca. 1 million dollars å fremstille.

Bygging av solcelleracere er en helt egen vitenskap. Det er nemlig bare så og så mye solenergi du klarer å fange opp per kvadratmeter. Dermed er det to måter å få en fordel over konkurrentene på, siden flateinnholdet er regulert av løpenes regelverk: det ene er å sørge for minst mulig tap når noe såpass ineffektivt som strøm skal overføres frem til motorene og hjulene, og det andre er rulle- og luftmotstand.

Denne gang har U of Mich konsentrert seg om det siste. ”Vi ser en klar trade-off mellom solcelle-antallet og aerodynamikken sa Don Nguyen, en av studentene som har jobbet med denne, der han sto og viste frem kjøretøyet. Han mener at mange av de nye elementene man så i hybridbilene i etasjene over, fikk raskere utvikling på grunn av de tidligere solcelleracerne som har vært bygget. Og selv om ikke han heller ser noen kommersiell fremtid i solcellebiler, liker han å jobbe med noe som kan presenteres som omsorgsarbeid for kloden vår.

Momentum skal i ilden i juli, da går det nesten 3000 km lange solcelleløpet mellom Austin Texas og Calgary Alberta. Solbeltet. Og Nguyen går for seier. Det blir i så fall fjerde gang Michigan-universitet tar hjem den.

Denne gangen har de fått presset vekten ned i under 350 kg med fører, den får en toppfart på nesten 120 km/t – så det fløtter seg, og den opererer med en energi effektivitet som tilsvarer 600 km/l. Men så har den ikke aircondition da.

Powered by Labrador CMS