Store Detroit-demonstrasjoner

Fra klokken 12 i dag, lokal tid, skal busslast på busslast med rasende GM- og Delphi-arbeidere demonstrere utenfor inngangen til den nyåpnede Detroit-utstillingen.

Publisert Sist oppdatert

3.000 arbeidere som er rammet av arbeidsplassnedleggelser er kommet til Detroit for å fortelle hva de synes om sine tidligere arbeidsgivere i dag. Og de kan vel ikke få budskapet tydeligere frem enn når 6.000 journalister skal entre den store bilutstillingen når den åpner.

Problemet for arbeiderne er selvfølgelig at disse journalistene er kommet for å sloss om de alt for få plassene som står til disposisjon når 60 nye modeller skal avdukes – en hvert 25. minutt. Og spesielt de utenlandske journalistene, mer enn halvparten av hele korpset, vil nok vie timebetalte amerikanske arbeideres problemer minimal oppmerksomhet.

Men innsatsen deres er verd litt oppmerksomhet. For hele protesten er så velorganisert. For eksempel klarte de å booke halve Holiday Inn Fairlane og prute prisen ned fra 179 til 119 dollars pr natt. Nå, som journalister fra hele verden har problemer med å finne overnatting, og mange gladelig betaler dobbelt pris.

Og de har sørget for skikkelig logistikk. Dersom du har lyst til å være med å demonstrere, men ennå ikke er på plass i byen, kan du stille på en rekke steder i omegnen i dag og ta en buss som kjører deg rett ned til hovedinngangen. Jeg vil kanskje foreslå at du stiller klokka 11 (lokal) på Jamin’s Lounge, en koselig bar i Flint, like ved det lokale fagforeningskontoret. Bussturen koster 15 dollars. Kommer du fra Indiana, er du for seint ute - derfra gikk bussen kl 11 i går kveld, fra plassen bak Kokomo Tribune.

Hele protesten ledes egentlig av Soldiers of Solidarity, en meget veltalende gruppe Delphi-arbeidere som både synes arbeidsgiveren opptrer råttent og mener at fagforeningene har forrådet dem. Gruppens leder heter Gregg Shotwell, og hans svar på spørsmålet om ”Hvis dere streiker og GM går konk på grunn av dere, har dere ikke da bitt den hånden som egentlig gir dere mat?”. ”Nei, svarer Shotwell, ”Vi biter den hånden som har slått oss i ansiktet. Og når vi har bitt av ham hånden, kommer vi til å gå rett i strupen på ham”.

Ikke rart at politiet sier at selv om de ikke venter noen voldsomheter i dag, har de kalt ut nok mannskap til å håndtere en flokk på 3.000 illsinte demonstranter. ”Vi begynner jo å kunne dette nå sier en av polititoppene i byen til Detroit Free Press.

Det han tenker på er at de måtte roe ned en virkelig rasende og stor folkemengde for bare en måned siden. Da var anledningen atskillig mer betydningsfull enn at 30.000 arbeidere kanskje skulle miste jobben. Den gangen var det nemlig Matt Millen, president for Detroit Lions, som folket ville få fjernet.

Powered by Labrador CMS