Rekordforsøk
I GODT DRIV: Klarte Murmansk til Oslo med god margin, men klarte ikke verdensrekorden. (Foto: Øivind Skar)
Rekordforsøk
REKORDSUGNE: Henrik Borchgrevink og Knut Wilthil ser ikke bort fra at de igjen prøver å slette verdensrekorden. (Foto: Øivind Skar)
Rekordforsøk
PÅ VEI: Langt hjemmefra og snart i Russland. (Foto: Henrik Borchgrevink)
Rekordforsøk
KLAR FOR START: Langt fra Murmansk til Oslo og den svenske vestkysten. (Foto: Henrik Borchgrevink)
Rekordforsøk
FØR START: Intervjuet av russisk tv. (Foto: Henrik Borchgrevink)
Rekordforsøk
KONTROLL: Ut av Russland og inn i Finland. (Foto: Henrik Borchgrevink)
Rekordforsøk
PASSERING: Ikke akkurat ferieidyll på den russiske grensen. (Foto: Henrik Borchgrevink)
Rekordforsøk
LANGT MOT NORD: Reinsdyr kom til stadighet i veien. (Foto: Henrik Borchgrevink)
Rekordforsøk
SNART SVERIGE: Og Forden ruller fortsatt. (Foto: Øivind Skar)
Rekordforsøk
INN I SVERIGE: Flere mil til mål. (Foto: Øivind Skar)
Rekordforsøk
PÅ MED SKOENE: Økonomikjøring foregår med lett fot, det vil si i sokkelesten. Henrik Borchgrevink knyter på se skoene igjen. (Foto: Øivind Skar)
Rekordforsøk

Rekordforsøk
BEVISET: Utkjørt distanse: 2161,5 kilometer. (Foto: Øivind Skar)
Rekordforsøk

Rekordforsøk

Murmansk - Uddevalla på en dieseltank

2161,5 kilometer. Ingen har noen gang kjørt lengre på en tank diesel med en vanlig stasjonsvogn. Men verdensrekorden består.

Publisert Sist oppdatert

Fra Murmansk til Uddevalla via Finland, Nord-Sverige, Trysil og Oslo i en Ford Mondeo Econetic. Nordens langsomste biltest endte lørdag kveld med Henrik Borchgrevink og Knut Wilthil bak rattet i en rundkjøring utenfor Uddevalla: 2161,5 kilometer på en tankfylling.

Så ble det ingen verdensrekord denne gang.

– Søren heller. Men vi gir oss ikke, sier Knut Wilthil.

Allerede neste år kan det være duket for nytt forsøk. Men de to kameratene med bakgrunn fra Avinor nådde delmålet ved å tilbakelegge strekningen fra Murmansk og til Oslo på én tankfylling. Og de nådde målet om å kjøre lengst i verden med en stasjonsvogn.

Ferden, initiert av fjorårets non stopp reise fra Oslo og til Kirkenes uten ekstra tanking, startet grytidlig fredag utenfor generalkonsulatet i Murmansk med fylling og politimessig plombering av tanken.

Så skulle det vise seg at veien fra Murmansk og sørover mot Finland i hovedsak besto av pukkstein avløst av asfalt med huller på størrelse med bilens hjul.

– Vi hadde nok med å unngå å ødelegge bilen og dekkene, forteller Knut Borchgrewink.

Vel inne i Finland tok det til å regne, og det styrtet ned til karene var langt inne i Sverige. Allerede da var håpet om å sette verdensrekord ute. Men Oslo skulle de i det minste nå. Det skjedde 16.30 lørdag ettermiddag, og med en liten skvett igjen på tanken fortsatte ferden sørover E6 i godt driv, det vil si i rundt 65 km/t.

Og Forden fortsatte å rulle sørover. Den rullet og rullet. Forbi Moss, og med BilNorge på slep forbi Sarpsborg, over Svinesundbrua og forbi Strømstad. Skulle det aldri ta slutt?

I en rundkjøring ved kjøpesenteret Torp etter først en sving innom Uddevalla på jakt etter en politimann som kunne bekrefte ubrutt forsegling på tanklokket, slurpet de 115 hestekreftene under panseret i seg den siste dieseldråpen. Tripptelleren stanset på 2161,5 kilometer etter 38 timer og 52 minutters kjøring, kun avbrutt av et par korte pauser.

Igjen var det tid for å ta på seg skoene. Økonomikjøring foregår ikke med tungt fottøy, men i strømpelesten. Skjønt det meste nok i praksis foregikk ved å styre cruisekontrollknappen i forhold til veiens helling og motorens belastning.

– Vi er litt skuffet, men gir oss ikke så lett, sier en temmelig sliten Knut Wilthil i det han graver fram reservekannen fra bagasjerommet. Utenfor står Henrik Borchgrevink klar med kniven for å bryte forseglingen på tanklokket mens BilNorge.no dokumenterer det hele i den svenske natten.

Forbruk: 0,324 l/mil som gir et CO2-utslipp på 85,5 gram/km. Ford oppgir selv utslippet i bilens vognkort til 114 gram/km og forbruket til 0,43 liter/mil.

Begge er overbevist om at under optimale forhold skal det være mulig å kjøre en så stor familiebil som Ford Mondeo hele 2500 kilometer på én tank. Briten med gjeldende verdensrekord kjørte 2456,5 kilometer i en VW Passat, men han medbrakte 77,25 liter drivstoff og endte med et forbruk på 0,314 l/mil.

– Økonomisk bilkjøring handler om å flytte blikket så langt fram på veien som mulig. Å kjøre jevnt med minst mulig fartsavvik gir lavest forbruk, understreker Wilthil.

Powered by Labrador CMS