Iveco tar tilbake Iris

Et av EUs krav dersom de skulle godkjenne tunge-Volvos overtagelse av Renaults lastebilavdeling var at Renault måtte kvitte seg med Irisbus, samarbeidsprosjektet de eier 50/50 sammen med Iveco.

Publisert

Torsdag skrev Financial Times i tette detaljer at det var nå et arbeide på gang for at Iveco skulle få kjøpe tilbake Renaults part i prosjektet.. Av en eller annen grunn var Renault svært raskt ute og forklarte at de snakket ikke med Fiat eller noen andre om sine 50% i Irisbus, og det ville de heller ikke gjøre før de amerikanske myndightene også hadde gitt grønt lys for Volvo/Renault handelen. Renaults talsmann sa også at FT's påstand om at det fantes pasuser i avtalen som gir partnerne fortrinn til hverandres part, dersom demerging skulle komme på tale.

I Torino bekreftet derimot Fiat-kilder Financial Times historie, så kan man bare spekulere på hvorfor dette var så problematisk for Renault.

Årsaken er vel at Renault ikke har bestemt seg for hvilke av de tre mulighetene som er den beste: Å oppløse fellesskapet, slik at Iveco og Renault igjen hadde hver sin bussdivisjon, som Renault så kunne selge til Volvo. Eller at Iveco solgte sin del til Renault. Eller FT-varianten.

Fiat-sjefene var imidlertid helt klare på at det å bygge ned det som hadde vært bygget opp disse to årene ikke kom på tale. De sier også at EU-beslutningen har gjort det umulig for Renault å kjøpe Ivecos andel.

Selvfølgelig kan det være at alle disse utspillene er deler av kompliserte forhandlingsagendaer, men en ting er begge parter enige om: det må skje noe raskt, for Irisbus-salget lider under denne usikkerheten.

Av Jon Winding-Sørensen – Bilnorge.no

Powered by Labrador CMS