Ut og inn med diesel

Når nye Volvo S60 lanseres blir det helt uten dieselmotor. Kia investerer på sin side i en ny mildhybrid-løsning hvor dieselmotoren spiller en sentral rolle.

Publisert Sist oppdatert

- Fremtiden er elektrisk og vi kommer ikke til å utvikle en ny generasjon dieselmotorer, sier Håkan Samuelsson, administrerende direktør for Volvo Cars.

Selv om dieselmotoren er å finne i samtlige Volvo-modeller på markedet i dag, vil ikke kommende S60 bli tilgjengelig med oljebrenner. Der er det kun bensin som gjelder – gjerne assistert av elmotor.

- Vi vil fase ut biler med kun én intern forbrenningsmotor, og tilby bensin-hybrid-versjoner i overgangen mens vi beveger oss mot full elektrifisering, sier Samuelsson.

- Den nye S60 representer det neste steget i den satsingen, sier Volvo-sjefen.

Tredje generasjon S60 skal produseres utelukkende i USA, hvor det viktigste markedet for bilen er, for så å eksporteres til andre markeder derfra. Bilen er naturligvis bygget på samme plattform som nye V60, som de også deler med Volvos 90-serie.

Den nye S60-en vil komme i to ladbare hybrid-varianter og en mildhybrid-utgave, i tillegg til tradisjonelle bensinvarianter.

Diesel-hybrid fra Kia
Mildhybrider driver også Kia med om dagen, og nå i løpet av året kommer Sportage med en ny mildhybrid-drivlinje.

Hva er spesielt med den? Jo, dieselmotoren har en sentral rolle.

Mildhybrid-løsningen innebærer et lite 48V-batteri (0,46 kWh) som driver en 10 kW elektrisk hjelpemotor. Denne hjelpemotoren er i praksis en kraftig startmotor (den har forkortelsen MHSG: mildhybrid startgenerator), og kan også drive bilen fremover i enkelte situasjoner.

At det er nettopp en dieselmotor som kombineres med denne hybridløsningen er kanskje litt tilfeldig, eller bare fordi det passer med en Sportage. Kia sier nemlig at den går like godt overens med bensinmotorer.

Nye Kia Ceed vil få løsningen neste år, men om det blir bensin eller diesel vet vi ikke.

Løsningen er også helt uavhengig av om bilen har manuell eller automatisk girkasse, samt for-, bak- eller firehjulsdrift – hvilket vil si at den kan dukke opp i alt fra Picanto til Stinger.

Powered by Labrador CMS