Tetter fransk smutthull

Nå blir det både dyrere og vanskeligere å importere en av Norges mest populære bruktimport-modeller - Nissan Leaf.

Publisert Sist oppdatert

I rekordfart har franske myndigheter endret støtteordningen til kjøpere av elektriske biler.

Bakgrunn
Fra 1. januar har den franske stat utbetalt 7.000 euro (5.000 euro i 2012) i direkte subsidie til den som registrerer en elbil, uten å stille krav til verken eiertid- eller -sted.

Kjempe-bonusen til tross, franskmenn har ikke løpt og kjøpt elbiler i 2013. Det har derimot kreative norske bruktimportører og formidlere.

Parallelt med at det hittil i år er registrert 3.674 nye Nissan Leaf i Norge, er det importert 1.276 mer eller mindre brukte.

Nå har franske myndigheter sett seg lei på å sponse utenlandske elbilkjøpere, og la for kort tid siden frem nye regler, med virkning allerede fra 1. november.

Dette er endringene som er innført:

Bonusen en eier mottar fra staten når han kjøper en elbil er redusert fra 7.000 til 6.300 euro. Beløpet kan maksimalt være 27 prosent av bilens listepris.

Beløpet blir utbetalt når kjøperen har eid bilen i 6 måneder. Tidligere fikk eieren bonusen da bilen ble registrert.

For å motta bonusen må bilen ha kjørt minst 6000 km. Dette kravet er nytt.

Videresalg
Bruktimportører BilNytt.no har vært i kontakt med, bekrefter at de fleste brukte Nissan Leaf som er importert til Norge kommer fra Frankrike.

Franske forhandlere har registrert bilene (gjerne som utleiebil), og etter å ha mottatt bonusen på 7.000 euro, er bilene solgt videre til oppkjøpere. Som leiebiler har de også momsrefusjon.

Flere norske oppkjøpere har spesialisert seg på denne handelen. Bruktimportører har egne medarbeidere som har trålet Frankrike etter Leaf. Det har også vært følere ut for BMW i3 og Volkswagen e-up.

Norsk Autoformidling på Nesbyen har vært en av de største på formidling av Leaf. De fleste har vært såkalte endags-registreringer.

- Vi har en egen medarbeider i Belgia som har formidlet mange biler, sier daglig leder og eier Atle Lassegård.

- Noen få bruktimporterte
- Et eventyr, sier adm. direktør Paal Jahrmann hos Norges største Nissan-forhandler, Birger N. Haug AS, om Leaf.

Han bekrefter at de også har importert noen brukte.

- Men i lite omfang. Vår bruktbilsjef etterlyser brukte Leaf, så vi har importert snaut 20 ordentlige brukte Leaf. Ingen endagsregistreringer, legger Jahrmann til.

Aldri intensjonen
Ifølge franske myndigheter har intensjonen med subsidieringen aldri vært at elektriske biler skulle eksporteres til andre land.

De har registrert omtalen ordningen har fått i norske media og fulgt utviklingen i salget nøye. Dette skal være blant årsakene til at reglene nå endres.

Situasjonen bekreftes av Nissan-forhandlere i Nice-området. De har hatt besøk av flere oppkjøpere på vegne av norske bruktimportører.

Interessen for Leaf i det lokale markedet er så liten at de fleste forhandlere velger ikke å ha bilen utstilt i salgslokalet.

- Måtte komme
Nissan-sjef Pål Simonsen hos den norske importøren sier at de er informert om endringen fra sine franske kolleger.

- Nissan Norge har ikke vært involvert i import av brukte Leaf, men dette måtte jo bare komme, sier han.

Med 1.276 biler er Nissan Leaf nummer tre på OFVs statistikk over bruktimporterte bilmodeller hittil i år - bare 19 biler bak Mercedes-Benz E-klasse.

Powered by Labrador CMS