Svenske eventyr

Mandag kveld kom SVTs Rapport med en ny tåkehistorie: Königsegg skal kjøpe Saab, men finansieringen var ikke i orden. Meldingen er nå bekreftet fra offisielt hold.

Publisert Sist oppdatert

Essensen var at kanalens kilder kunne fortelle at nå var det enighet om at Königsegg skulle overta Saab-aksjene, til en ukjent pris. At man var enige om overføring av teknologi og patenter, men at finansieringen ikke var klar.

Overtakelsen ville i alle fall være avhengig av et lån i den Europeiske Investeringsbanken som igjen var avhengig av garantier fra den svenske stat. Men ifølge TV-stasjonens kilder, skulle Regjeringen være mer positiv enn før til å stille med garantien.

Det er helt klart at det har de ikke spurt svenskene om, spesielt ikke de som deltar på diskusjonsforumet på Dagens Industri (di.se).

Men det er også helt klart at det haster for Saab. Vänersborgs Tingrett, som blant annet behandlet kreditorspørsmålet, der Saab fikk redusert sin gjeld med 75 prosent, har gitt frist til 20. august med å få avsluttet planene om rekonstruksjon. Selskapet kan selvfølgelig søke om forlengelse, men det vil jo ikke akkurat bedre kred’en.

Som vanlig sier ikke Königsegg-folkene ett ord, og verken GM eller Saab kan uttale seg.

Svenske Volvo-interesser

Da er den siste Volvo-utviklingen, om ikke mer konkret, så i hvert fall mye morsommere. For det er vel ikke akkurat så sikkert at en av Kinas minste bilfabrikker, Geely, verken kan eller får kjøpe dette svensk/amerikanske høyteknologi-selskapet.

Nå har i hvert fall en gruppe svenske investorer kastet seg inn i kampen, i følge Dagens Industri. At Roger Holtback står i spissen for forsøket er interessant nok, han er tidligere sjef for Volvo personbiler i tiden rett før Ford.

Men det er ikke det som er mitt poeng. Saken er at denne investeringsgruppen kaller seg Konsortium Jakob AB. Dette tyder på at herrene ikke bare har litt humor, de har sans for historien også – og det kan umulig være mye feil når man jobber med saker som dette.

Den første Volvo som rullet ut av fabrikken for litt over 80 år siden, ÖV 4, hadde nemlig kallenavnet Jakob. Og siden det har Jakob-navnet levd på folkemunne som ur-Volvoen.

HER KAN DU SE JAKOB

Gesus

Hva som imidlertid hadde vært vanvittig flott, var om finansherrene hadde kalt selskapet sitt for Konsortium Gesus AB. For da hadde de vist at de visste noe jeg trodde det bare var Mogens Damkier (grunnlegger av og tidligere redaktør i Skandinavisk Motor Journal) og jeg som visste. En historie vi fikk fortalt av en av de aller eldste Volvo-ansatte.

”En av de nedstøvede eksperimentbilene sto parkert i et hjørne av fabrikken fortalte han oss, ”da vi fikk besøk av en omreisende evangelist og predikant. Han gjorde alt for å spre Jesu ord og budskap, og han sørget for at Hans navn ble etterlatt overalt. Men har var ikke spesielt god til å stave, så med store bokstaver kunne vi lese i støvet på denne bilen etter at han hadde forlatt oss: Gesus”.

Men for meg holder det tross alt med Jakob. Det lover faktisk godt.

Powered by Labrador CMS