Glimrende lærebok i effekt-trimming

Takket være Toll og Avgift har vi nå fått en glimrende lærebok i effekt-trimming, spesielt for personbiler med dieselmotor. Boken er ført i pennen av spesialister fra SINTEF i Trondheim.

Publisert Sist oppdatert

”Ulovlig trimming av Kjøretøy” heter verket. På 50 lett forståelige sider får vi det hele, fra historikk, til moderne trimmesystemer og Internett-adresser der man selv kan laste ned gratis programvare.

Ordet ”Ulovlig” gjør selvfølgelig denne læreboken ekstra spennende, og det hele minner om en oppskrift på hjemmebrenning i en av de klassiske ”Bakvendt Familiebok”. Omhyggelig presenterte man de mest intrikate prosedyrer, for så å tilføye at ”Dette er imidlertid forbudt.

Forbudt er imidlertid ikke…” hvorpå man for eksempel beskrev hvordan man kunne sette hjemmebrygget vin ute på verandaen en frostnatt. Man kunne få ganske stor prosent i den delen av vinen som ikke frøs, ble vi fortalt.

I læreboken blir det heldigvis slått fast at effektøkning i seg selv ikke er forbudt. Så akkurat hvor ordet ”ulovlig” egentlig gjelder, må man finlese for å finne ut.

Det kan selvfølgelig for eksempel ha med det å gjøre at det forfatterne kaller årlig avgiftspotensiale – altså hva som måtte betales inn dersom et antall biler ble trimmet opp til gjennomsnittlig potensial for effektøkning – ligger på mellom 564 og 11.283 millioner norske kroner.

Det høres ut som penger.

Men det blir samtidig slått fast at vi ikke aner noe om omfanget, og hvor mange som trimmer, og hvem som trimmer, og hva som egentlig lar seg trimme.

Vi vet imidlertid at enkelte arbeidsoperasjoner som gjøres privat kan være lovstridige. Men igjen viser boken en gledelig pragmatisk holdning ved å slå fast at i det virkelige livet er slike ting umulig å kontrollere og håndheve.

Hva som også blir påstått, ganske overraskende, er at det ikke er mulig å kontrollere effektøkning.

Riktignok fortelles det om bilprodusentenes egne programmerings- og diagnoseutstyr og hva det kan brukes til. (Her virker det forresten som om forfatterne ikke er helt a jour med gruppeunntakets åpning for frie verksteder). Men det hele avsluttes som et festskriv for SIMCO i Sarpsborg.

Et glimrende firma som ikke bare er i front når det gjelder elektronikk og analyse og opplæring (de overtok Helge Paulsens legendariske el-opplæringsvirksomhet for 6-7 år siden) men som også har en legendarisk status blant bilsportfolket i Norge.

De har åpenbart utviklet noe de kaller Sim Reader, som – ifølge rapporten – er svaret på alle behov for å avdekke ”Ulovlig trimming”.

Det er lenge siden vi har sett maken til reklame i et dokument fra noe såpass byråkratisk som Toll- og avgiftsdirektoratet. Våre hjerteligste gratulasjoner til Sarpsborg.

Boken er lettlest, inneholder spennende illustrasjoner og gode referanser. Personlig kunne jeg klart meg uten de tre-fire sidene som inneholder kapittel 4.2 ”Typegodkjenning relatert til utslipp”, og deler av kapittel 4.3 ”Krav til typegodkjenning av kjøretøy relatert til indre elektronikk”, selv om det sikkert kan være nyttig referanse i andre sammenheng.

Og det beste er at den er helt gratis.

Trykk her, så får du opp hele rapporten.

Powered by Labrador CMS