En smart liten bil

Opel Meriva en en liten bil som oppleves som mye større – her kan du skaffe deg en familiebil til minibilpenger.

Publisert Sist oppdatert
Fakta om Opel Meriva:

Fakta om Opel Meriva:

Først publisert i Bil nr 7-2010.

Det er Opel Corsa som danner grunnlaget for Meriva som ble introdusert i 2003.

I motsetning til Corsa som oppleves som en ganske liten bil, fikk Meriva et større karosseri og betydelig mer plass enn hva man er vant til i denne type biler.

Bilen fikk en facelift i 2006 og erstattes altså nå av en helt ny modell. Det pleier å være greit for den som ønsker å kjøpe den utgående modellen brukt.

Et av triksene som har gjort Meriva «berømt» er bakseteløsningen – den er nemlig både genial og enkel. Når midtseteryggen felles ned, glir sitteputen ned slik at de to ytterste setene kan forskyves 7,5 cm innover. Trang plass for tre er dermed blitt rommelig for to.

Vil du ha bedre bagasjeplass med flatt gulv, er det bare å slå ned bakseteryggen, dermed glir sitteputen ned og frem, og gulvet er flatt.

Trygge kjøregenskaper

Selv under ganske utfordrende unnamanøvrer med last i bilen opp-fører Meriva seg trygt og forutsigbart. Dessverre var stabilitetskontroll ekstrautstyr på de tidligste årsmodellene, så det kan være greit å sjekke før du kjøper.

Førermiljøet er klassisk Opel slik vi husker det fra Astra og Vectra, ganske firkantet og med tydelige knapper og instrumenter.

Til tross for at Meriva er en liten bil, er det god plass til fire personer takket være de smarte baksetene.

Vi kan se i testene av bilene at den får noe kritikk for at forsetene ikke er av de beste, faktisk sitter man hakket bedre bak. Baksetet kan for øvrig reguleres i lengderetningen, slik at man kan skaffe seg ytterligere bagasjeplass om man har behov for det.

Støynivået er en ting som kritiseres, særlig motorstøy slipper gjennom til kupeen.

På motorsiden finnes det bensinmotorer på 1,4 liter med 90 hester, en 1,6 med 105 og en 1,8 med 125 hester. Med diesel finnes det både en 1,3-liter med 75 og en 1,7 med 100 hestekrefter. I tillegg kom det en OPC-utgave som hadde smått vanvittige 180 hestekrefter.

Det er 1,7-liter diesel og 1,6 bensin som er de vanligste modellene som finnes på bruktmarkedet.

Fire stjerner

Meriva er en liten bil, og under testen til EuroNCAP fikk den fire stjerner i 2003. Det er ikke så ille, men undersøkelser fra svenske Folksam viser at beskyttelsen mot nakkeslengskader ved kollisjoner bakfra ikke er svakere enn på en del andre småbiler.

Når det kommer til kostnader ved å holde en Meriva bør de være relativt lave. Undersøkelser fra Tyskland viser at dette er en av Opel-modellene med minst feil.

Vanligst er det med feil i lyktene, ofte forårsaket av fuktighet som har kommet inn. I likhet med modellene Corsa og Astra har coiler vært en svakhet. Sjekk også forstilling for slark, heldigvis er det forholdsvis rimelig å skifte deler her.

Ellers er det de vanlige bruktbilfeilene du må være oppmerksom på. Rust på bremseskiver og ikke minst at registerreim er skiftet etter intervallene.

Nå er riktignok ikke Meriva like utsatt for motorhavarier som følge av registerreimbrudd som enkelte andre modeller, men det er uansett ikke smart å gamble på dette.

Sjekk rust. Meriva er greit behandlet mot rust, men den har enkelte områder som er behandlet dårligere, sjekk særlig bakluken for angrep.

På eldre modeller bør du også se nøye på kanaler. Drivstofftanken er i plast - det er positivt.

I forhold til hvor praktisk denne lille flerbruksbilen er, er bruktbilprisen god. Opel sliter fortsatt litt med ryktet som bruktbil, og du kan gjøre et bra kjøp på en god liten familiebil om du velger Meriva.

Powered by Labrador CMS