Toyota RAV4: Høy pris - for alle vil ha kvalitet

Året var 1995 og Toyota viste for aller første gang RAV4 med fem dører. Ledelsen i Toyota Norge var i jubelrus og mente at dette var bilen som passet som hånd i hanske for vanskelige norske forhold. En liten firehjulstrekker til gunstig pris.

Publisert Sist oppdatert

RAV4
RAV4

Først publisert i BIL 2 - 2005.

Og suksess er det blitt med nesten 12.000 solgte biler siden de første 25 kom til landet i 1996. I tillegg er det registrert 800 RAV4 som varebiler med grønne skilter. Virkelig storsalg av RAV4 ble det etter at det kom ny modell i 2001.

RAV4 er blitt prototypen på en liten “jeep med permanent firehjulstrekk – ikke alt for dyr – og som egner seg like bra til bykjøring som til lett terrengkjøring. Og Toyota brukte da også kjente komponenter da de konstruerte bilen. De tok motor og gearkasser fra Carina samt chassis fra Corolla – lot bilen få firehjulstrekk og tøft utseende. Og resultatet ble en suksess. Hva RAV betyr? Recreational Active Vehicle. Bilen er produsert med tre og fem dører – men i Norge er sistnevnte klart mest populær.

Populær trekkbil
RAV4 er en arbeidshest. Kjøreegenskapene er ikke verdens beste – bilen understyrer merkbart i svingene og noen skikkelig terrengbil er det ikke. Skal den være det må den ha lavgearserie.

Men som trekkbil er den strålende. I de første årene ble bilen levert med en standard bensinmotor på 129 HK. Fram til det kom ny modell i 2000 ble det klaget en del over mye støy i bilen i høye hastigheter. Men dette ble endret med ny modell. Nå leveres RAV4 både med bensin- og dieselmotor og med enten firehjulstrekk eller bare forhjulstrekk.

Mest ettertraktet brukt
Det er mange som jakter på en brukt RAV4. Det er faktisk meget langt mellom bilene – og derfor er også prisene meget høye. Det er nesten ikke å oppdrive en RAV4 registrert som personbil til under 150.000 kroner. De første årene (inntil år 2000) ble det ikke solgte mange RAV4 og dermed er det også nå lite eldre biler til salgs brukt. Derimot er det godt utvalg av nyere biler (særlig biler fra 2001 og nyere).

Bilforhandlere setter meget høye priser på RAV4. Ingen forhandler har mange biler til salgs – selv landets største Toyota-forhandlere mangler kurante brukte RAV4. Så det er selgers marked. Mange hevder at man ofte betaler for mye for brukte RAV4.

Toyota-kvalitet
Ingen trekker i tvil kvaliteten på Toyota. RAV4 er intet unntak. Og kvalitet er ekstra viktig på en firehjulstrekker som ofte blir hardt brukt. God kvalitet og holdbarhet er kanskje de største fordelene med RAV4 som bruktbil. Og at prisene holder seg godt også om man kjøper bilen brukt.

Priser
Det er langt mellom billige RAV4. En bil fra 1996 har en listepris på rundt 130.000 kroner – men man skal lete svært lenge før man finner en slik bil. Pass også på at da de første RAVene kom til landet hadde enkelte eiere problem med bakruter som falt ut. Det viste seg at ved spesiell belastning ble det en form for spenning i bilen og ruten spratt ut. Men dette ble raskt endret i produksjonen.

En bil fra 1997 og 1998 har en listepris på rundt 175.000 kroner, og det er meget vanskelig å finne biler fra år 2000 til under kr 200.000. Biler fra 2001 er faktisk nesten 50.000 kroner dyrere – men da handler det ofte om den nyere modellen.

Sjekkliste

Powered by Labrador CMS