-
Toyota Asker og Bærum:
Handover / produktspesialist
-
Solaris Norge A/S:
Mekaniker til tungbil, buss søkes
-
Flex1One AS:
Driftsansvarlig
-
Team Verksted AS:
Mekaniker Steinkjer
-
RG Mobility AS:
Key account Manager
-
Hyundai Motor Norway:
Regional Sales Consultant
-
Bilservice AS:
Bilmekaniker
-
Møller Bil Skadesenter Alnabru:
Bilskadereparatør
-
Rettedal Bilkontroll AS:
EU-kontroll, produksjon og lager, kombinert stilling
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Salgssjef Volvo Car Ryen
-
Tide Verksted AS, Avdeling Voss:
Mekaniker tyngre- og lette kjøretøy
-
Team Verksted AS:
Delelager/kundemottak
-
Autoringen Oslo AS:
Takstmann
-
Motor Forum AS, Oslo:
Teamleder Verksted
-
Tide Verksted AS:
Mekaniker
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Nybilselger
-
Andresen Karosseri AS:
Biloppretter
-
Bilhuset Viken AS:
Teknisk Leder
-
Bilco Hønefoss AS:
Mekaniker
-
Hyundai Motor Norway:
Service Enigneer
-
Auto-Benz AS:
Bilmekaniker
-
Berg Auto AS:
Team leder / Garanti behandler og Bilmekaniker med fagbrev
-
Tryg:
Salgssjef
-
Tønsberg Autoservice AS:
Bilmekaniker
-
Tide Verksted AS:
Mekaniker
-
Erik Arnesen Helsfyr:
Bilmekaniker
-
Strømmen Bilverksted AS:
Bilmekaniker - Personbil
-
Bilforlaget AS:
Vaktsjef/journalist
Toyota Camry: Gjerrig japaner
Japanerne har alltid hatt problemer med å etablere seg i storbilklassen og Camry er ikke noe unntak i så måte. Den har solgt jevnt og trutt, men aldri i noen store mengder her hjemme. Skal du først ha en storbil, er Camry likevel et godt alternativ. Den er rimeligere i både innkjøp og drift enn de fleste av konkurrentene fra storbilklassen på bruktmarkedet.

Først publisert i BIL 10 - 1996.
En av årsakene til det manglende fotfestet, kan være at japanske og europeiske bilprodusenter tenker forskjellig når de lager store biler. Forskjellen på europeiske biler i mellom- og storbilklassen går vel så mye på plass som komfort og motorisering, men for Camrys vedkommende har forskjellene tradisjonelt bare gått på komfort og motor. Ser vi på kupé- og bagasjeromplass på en Camry mot en Carina, er det bare små forskjeller. Faktisk har en Carina sedan større bagasjevolum enn en tilsvarende Camry. Camry er lengre, men forskjellen i akselavstand er ikke like stor.
Mange endringer
Derfor er det lettere å utnytte plassen i mellomklassebilen Carina enn i storbilen Camry. Likefullt, Camry er en stor og tung bil med mange av de kvaliteter man forventer av en storbil, selv om den neppe gir samme status som sine europeiske konkurrenter.
Camry ble introdusert i 1983 og etterfulgte modellen Toyota Cressida. Den første modellen ble aldri noen stor suksess her hjemme. Bilen hadde tre motoralternativer; en 1,8-liter på 90 hk, en 2,0-liter med 107 hk og en 1,8-liter turbodiesel på 73 hk. I Camryserien har alltid stort dreiemoment blitt prioritert fremfor høy effekt. Det går på bekostning av prestasjoner som akselerasjon, men gir samtidig fleksibilitet og evnen til å håndtere mye last. Den første modellen var tilgjengelig som sedan og kombikupé. Salget tok seg litt opp etter modellendringene som ble foretatt i 1987, selv om det i første rekke dreide seg om kosmetiske endringer.
Kombikupéen forsvant og stasjonsvognen ble introdusert. Turbodieselen forsvant også, 1,8-literen var uforandret og 2,0-literen fikk høyere effekt – 128 hk. I 1988 ble modellutvalget komplettert med en modell med firehjulsdrift, motorisert av en 2,0-liter med 121 hk. Sedanen ble også tilgjengelig med en 2,5-liters V6 med 160 hk. Den modellen ble erstattet i 1991 av den modellen som er på markedet i dag, men en ny Camry-modell er i salg allerede på nyåret. Modellen som var på markedet i perioden 1991 frem til i dag, kom først bare som sedan, men fra 1992 også som Motoralternativene var en 2,2-liters rekkefirer med 136 hk og en 3,0-liters V6-motor med 187 hk.
Denne gang har vi med to testbiler; en av første type, og en av mellomtypen. Den eldste bilen er avbildet på NAFstasjonen, mens vi har brukt midtmodellen for å vise eksteriør og detaljer. Først ute er en 1987-modell med tolitersmotor. Bilen er drosjekjørt i Telemark i flere år og det merkes i første rekke på kilometertelleren. Bilen har nå gått 260.000 kilometer. Det må betegnes som en voksen kjørelengde. I perioden har alle servicer blitt fulgt nitid opp, bilen er i overbevisende form alder og kjørelengde tatt i betraktning. Vår NAF-tester er av samme mening etter en grundig saumfaring.
Få feil ved 260.000
– Bilen trenger nok en understellsbehandling før de små rustflekkene blir til store problemer, påpeker Atle Blænes på NAF-stasjonen på Ulven i Oslo. Det er lakk- og rustskadene som drar ned helhetsinntrykket. Hjulbuene hadde fått begynnende rustangrep, men var ikke gjennomrustet. Understellet var også merket av et begynnende angrep. Motor og chassis er det ingenting å utsette på.
Vi fikk anledning til å prøvekjøre bilen over en lengre strekning og konstaterte at bilen oppførte seg godt. Kanskje vil et par nye støtdempere gjøre bilens oppførsel enda bedre, men alt i alt fungerte det hele utmerket. Det var ingen suspekte lyder å oppdage, bilen var lettkjørt og komfortabel. Styringen var derimot en tanke vassen, men det har ingenting med denne bilen å gjøre – snarere med modelltypen. Bils tester av senere modeller tyder på at dette problemet er rettet opp.
Sjekk eldre biler
De vanligste feilene på Toyota Camry er knyttet til eldre biler, spesielt biler produsert før 1987. Disse har blant annet hatt problemer med defekt toppakning. Det er derfor en god idé å sjekke oljenivået på eldre biler. Er oljenivået lavt og selger bekrefter at bilen forbruker en god del olje, lukter det høy verkstedsregning lang vei. På samtlige modeller, men igjen spesielt de eldre, er det viktig å sjekke serviceheftet for å få bekreftet at tannremmen er skiftet i henhold til serviceintervallene. Ser vi på serviceprisene, dukker de største regningene opp når tannremmen skal skiftes, og det er derfor grunn til å anta at enkelte eiere hopper over eller utsetter en slik service i lengste laget.
Når testturen er omme bør panseret åpnes for å sjekke om kjølevæsken holder uvanlig høy temperatur. På en Camry med slike problemer vil du også ofte kunne høre en hvesende lyd ved kjølevæskebeholderen; gasstrykket blir så høyt at beholderen ikke greier å holde helt tett. Denne defekten kan blant annet forårsakes av en delvis defekt radiator som enten må renses eller skiftes, men det skal ikke stor fantasi til for å finne ut hvilke belastninger en slik motor har blitt utsatt for dersom eierne ikke har vært klar over problemet.
Tenningsproblemer
Det er også svært viktig å sjekke håndbremsen. Parker gjerne i en bratt bakke, sett bilen i fri og dra til brekket. Dersom du kjenner at bilen begynner å sige, har du definitivt et problem, men dersom håndbremsens vandring er svært lang før full effekt oppnås, er problemene rett rundt hjørnet. En reparasjon er imidlertid ikke særlig kostbar og en slik feil alene er ikke god nok grunn til å styre unna, men det gir alltids grunn til å prute på prisen.
På enkelte modeller gir fuktighet problemer med tenningsanlegget. Disse problemene blir sjeldnere og sjeldnere etterhvert som feil oppdages og deler byttes. Derimot er det enkelte rustfeller på bilens bakpart, spesielt i overgangen støtfanger/bakluke og rundt baklukens kanter. Rust er et sjeldent problem med Camry, finner du noe, finner du det her eller på understellet/hjulbuene.
Billige originaldeler
De innsendte meldingene bekrefter Toyotas rykte som en svært driftssikker og gjerrig bil. Selv om motorene er i størrelse 2,0 – 2,2-liter, har vi fått inn uavhengige meldinger om snittforbruk på landevei på under 0,6 l/mil. Når verkstedsutgiftene er lave – ikke fordi delene er så billige, men fordi de så sjelden trenger å byttes – og når forsikringspremien heller ikke tar pusten fra noen, er det duket for billig bilhold.
Tilgangen på uoriginale deler må betegnes som middels god. Det kan kanskje skyldes at originaldelene i enkelte tilfeller er rimeligere. Likevel er det penger å spare på uoriginale deler. For eksempel er det originale eksosanlegget dyrt og enkelte karosserideler er også kostbare. Vanlige reparasjoner er ikke spesielt dyre, men serviceprisene er kanskje i drøyeste laget. Dyreste hovedservice kommer først ved 120.000 kilometer. Da er bilen gjerne 6 - 8 år gammel, og drøyt 4.500 kroner synes som en stiv pris etter så mange år.
Gjerrig storbil
De negative kommentarene om Camry går i første rekke på lakk/rustbeskyttelse. På biler som har gått rundt 200.000 km eller mer, virker rustbeskyttelsen og lakken tynnslitt. En effektiv rustbeskyttelse koster ikke allverden, men omlakkering vil i mange tilfeller bli uforholdsmessig dyrt.
Våre lesere sier lite om bilens kjøreegenskaper. De få som i det hele tatt sier noe om dette, peker blant annet på at servostyringen er noe upresis og at fjæringskomforten ikke er overbevisende, spesielt på små, skarpe ujevnheter.
1988–1991 gir best kjøp
At det er relativt rimelig å eie en Camry har vi allerede pekt på med hensyn til delepriser, verkstedsutgifter, bensinforbruk og forsikring. Etter modellskiftet i 1990/91 – altså dagens modell – går prisene kraftig opp på Camry. Det er inntil 50.000 kroner å spare på en 1990-modell fremfor en 1991-modell. Prisforskjellen mellom de to eldste modelltypene er på langt nær så brutal, men da dreier deg seg om biler som er minst ti år gamle.
De nyeste modellene nærmer seg også faretruende sine eksklusive europeiske kolleger i pris, såsom Volvo 740, Opel Omega og Audi 100. Den er også dyrere enn for eksempel Ford Scorpio og Peugeot 605. Selv med lave driftsutgifter er det vanskelig å forsvare en så høy pris på en bil som tross alt må regnes som en liten storbil. Mellommodellen er derimot mer fornuftig plassert i prisbildet. En 1991-modell Camry er knapt dyrere enn en Golf og rimeligere enn en Passat. Den er også rimeligere enn de fleste av sine japanske konkurrenter som Mitsubishi Galant og Mazda 626/929 og knapt dyrere enn en Carina! Det er heller ikke rare forskjellen på en Camry stasjonsvogn og sedan. En Camry stasjonsvogn blir derfor en vinner på pris.
En rask rundspørring hos Toyota-forhandlere i Osloområdet, tyder også på at disse bilene er vanskelige å oppdrive. Modellene er også populære bruktobjekter.
I motsetning til noen av de andre bruktbilene vi har testet i det siste, vekker ikke Toyota Camry like stor entusiasme blant våre lesere som Peugeot 405 og Saab 9000.
Vårt inntrykk etter å ha lest gjennom brevene er at Toyotaeieren er opptatt av helt andre kvaliteter enn friske kjøreegenskaper eller statusjag.