Cayenne med V8-diesel

Porsche utvider familien med et nytt, kraftig alternativ – Cayenne S Diesel.

Publisert

Dieselmodellen dominerer det norske Cayenne-salget. Av 167 nye biler registrert hittil i år, har 158 dieselmotor. Kun 9 har altså ifølge registreringstallene fra OFV gått for en Cayenne med bensinmotor.

Det betyr ikke nødvendigvis at den nye modellen blir en suksess hos oss, til det blir prisen for stiv for de fleste. For mens en Cayenne Diesel Tiptronic med 211 hestekrefter koster 876.000 kroner, utgjør bare avgiftene på den nye modellen nesten like mye.

Fra Audi
Motoren Porsche har lagt under panseret kommer i utgangspunktet fra Audi, hvor den blant annet benyttes i Q7. Mens Audi nøyer seg med 340 hk og 800 Nm, henter Porsche ut hele 382 hestekrefter og et dreiemoment på 850 Newtonmeter.

Omsatt til ytelser betyr det at den drøyt to tonn tunge bilen gjør null til hundre på 5,7 sekunder og har en potensiell toppfart på 252 km/t.

Takket være effektiv forbrenning og automatisk start/stopp har man greid å holde forbruket nede på anstendige 0,83 liter på mila, tilsvarende et CO2-utslipp på 218 g/km ifølge EU-syklusen. Det er en forbedring på cirka 10 prosent i forhold til Q7.

Typisk Porsche
Selv om mange entusiaster er skeptiske til diesel, hevder Porsche at deres velkjente sportsbil-DNA er godt representert i Cayenne S Diesel, både når det gjelder lydbilde og ytelser.

Rolig gange ved lave turtall og snerr som en V8 bensinmotor ved gasspådrag er egenskaper de fremhever i den nye modellen.

Som alle Cayenne-modeller er også denne utstyrt med PTM aktiv firehjulsdrift. Systemet gir følelsen av å kjøre en bakhjulsdrevet bil under normale forhold, mens forhjulsdriften trer støttende til under mer krevende forhold for å øke stabilitet og fremkommelighet.

Ønsker man en enda mer dynamisk bil, kan Cayenne S Diesel utstyres med Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus).

Turbil
Den kraftige dieselmotoren gjør bilen ideell som trekkvogn, og ifølge Porsche drar den ubesværet båt- og hestehengere med tillatt maksimalvekt på inntil 3,5 tonn.

Bilen kan utstyres med en 100-liters dieseltank, og med det oppgitte snittforbruket vil man da teoretisk kunne tilbakelegge en strekning på 120 mil uten innlagte tankstopp.

Eksteriøret har detaljer som andre Cayenne S- og V8-modeller. Bremsene er for eksempel dimensjonert for å stå i stil med kraftpakken under panseret, og kjennetegnes av calipere lakkert i sølvgrått.

Cayenne S Diesel kommer på markedet tidlig i 2013. Veiledende pris i Norge blir 1.375.000 kroner, hvorav engangsavgiftene alene utgjør kr 722.310. De fleste vil nok dermed velge 211-hesteren som er en halv million rimeligere.

Priser og data for Cayenne

LES OGSÅ: Suksess før start

Powered by Labrador CMS