Citroën Xsara VTS

Det lå liksom i kortene at Citroën Xsara Coupé måtte komme i en sportsversjon. Det var derimot ikke like åpenbart et den skulle bli så overbevisende.

Publisert

Først publisert i BIL 10 - 1998.

Med lang akselavstand, tre dører og et smekkert kupékarosseri lå alt til rette for at Xsara skulle bli en tiltalende og komfortabel kupé, og med Citroëns renommé når det gjelder fjæringskomfort, var det nettopp stor vekt på komfort jeg hadde forventet.

Allerede under den første prøvekjøringen av Xsara Coupé på Vålerbanen, avslørte VTS svært så potente kjøreegenskaper. Med PSAs sekstenventilte to-liter under panseret var det heller ikke noe å utsette på ytelsene. 0 til 100 km/t på 8,7 sekunder og 22 km/t toppfart er så absolutt brukbart. Motoren er sterk og turtallsvillig. Maks dreiemoment leverer den først ved 5.500 o/min og alle de 167 hestene stiller ikke opp før ved 6.500 o/min.

Skikkelig trøkk
Skal du ha litt trøkk, har det ingen hensikt å la motoren henge på lave turtall. Du kan riktignok kjøre uanstrengt og behagelig i femtegear ved norske hastigheter, men det er først nå turtellernåla tipper over 4000-merket at motoren virkelig våkner til liv og har da et imponerende fraspark.

En frisk motor er ingen forutsetning for at en bil skal ha sportslige egenskaper. Det er langt viktigere at den har kjøreegenskaper. På det området er Xsara VTS kompromissløs og så langt den friskeste i klassen. De har oppnådd dette ved svært så forsiktige modifikasjoner. Både for- og bakhjulsoppheng er som for de andre Xsara-modellene. Forskjellen ligger i blant annet 15-tommers felger med 195/55VR15 Michelin Pilot SX GT dekk og sporvidde som er økt med 10 mm foran og 12 mm bak. VTS ligger dessuten lavere og har kraftigere stabilisatorstag og fastere fjæring og demping kombinert med litt mer aggressive vinkler for både forog bakstilling.

Kompetent i svingene
Tilsammen gir dette et overbevisende kompetent understell som ikke bare gir presise styreegenskaper med kjapp styrerespons. Michelin-dekkene har en veikontakt vi ikke har opplevd maken til i en standardbil i denne klassen. Ikke mange biler trives på bane, men denne gjør det. Har du sikret det en god dekk-avtale, er noen runder på bane absolutt en god avkobling. Liten krengning, god styrerespons og en meget svak tendens til understyring, gjør Xsara VTS til en fryd på bane. Det er ikke bare på Vålerbanen denne bilen overbeviser. Også på svingete småveier hvor 80 km/t normalt oppleves som fort, er Xsara VTS et effektiv redskap for den som trives med å rette svinger.

Ikke helt uventet er ikke VTS like sterk på komfortsiden som sine mer sedate søstre, men en tur Oslo – München – Oslo avslørte at den har både fjæringskomfort og sittekomfort til å takle lange turer. Motorveietapper med speedometernåla limt på 200-merket var ikke sjenerende anstrengende for annet enn økonomien. Selv ikke når vi la turtellernåla oppå rødmerket var det antydning til unoter. En solid stabilitet sørget for at sjåføren hadde en forholdsvis avslappet kjøretur også ved toppfart, men trivselshastigheten ligger rundt 150 km/t.

Er du på jakt etter noe sportslig til en overkommelig pris, er det kanskje på tide å tenke nytt. Xsara VTS bør absolutt være med i vurderingen. Den har ikke bare en frisk motor og kompetente kjøreegenskaper, den har også god plass og et høyt utstyrsnivå.

CITROËN XSARA VTS:
Motor: 4-sylindret rekkemotor med to overliggende kamaksler, fire ventiler pr sylinder. Kompresjon: 10,8:1. 1998 ccm. 120 kW (167 hk) v/6.500 o/min. 193 Nm v/5.500 o/min.
Transmisjon: Forhjulsdrift. Femtrinns manuell gearkasse.
Bremser: Ventilerte skiver foran og bak. ABS.
Dekk: Michelin Pilot SX GT 195/55VR15.
Mål: Lengde: 416,7 cm. Bredde: 169,8 cm. Høyde: 139,1 cm. Akselavstand: 254,0 cm. Sporvidde f/b: 143,3/144,2 cm.
Vekter: Egenvekt m/fører: 1265 kg. Tillatt totalvekt: 1670 kg. Nyttelast: 405 kg.
Volum: Bagasjerom: 408 liter. Tankvolum: 54 liter.
Aks. 0 - 100: 8,7 sek
Toppfart: 220 km/t
Forbruk bykjøring: 1,36 l/mil
Forbruk landevei: 0,71 l/mil
Forbruk snitt: 0,94 l/mil
Pris: kr 277.900,-
Forbruk i følge 93/116/EU.

Powered by Labrador CMS