Nyttige dekktips

Vinteren er kommet, og om du ikke har fått på vinterdekkene ennå er det på høy tid å aksjonere nå.

Publisert Sist oppdatert

En markedsundersøkelse utført av YouGov på vegne av Goodyear avslører at de fleste nordmenn skifter dekkene selv. Men det er så som så med kvalitetssjekk før vinterhjulene monteres – en av sju oppgir at de aldri kontrollerer mønsterdybden på dekkene.

I undersøkelsen har dekkprodusenten latt nordmenn svare på spørsmål om vinterkjøring og vinterdekk. Resultatet viser at 53 prosent av alle nordmenn med førerkort en eller annen gang har byttet dekk selv. Nærmere hver tredje oppgir at de alltid bytter dekkene selv.

Nordmenn er også slående enige om at dekkenes tilstand og kvalitet er veldig viktig. Til tross for dette oppgir bare 57 prosent at de alltid kontrollerer mønsterdybden på dekkene ved hjulskift.

Ved kjøp av nye dekk svarer 71 prosent at sikkerheten er viktigst. Deretter prioriteres pris og levetid for henholdsvis 54 og 47 prosent. Drøyt hver fjerde spurte oppgir også at støynivået er en viktig faktor når de skal velge dekk.

– I Norge er værforholdene vanskeligere enn mange andre steder i verden, og det er ekstra viktig å ha vinterdekk som fungerer på toppnivå. Det er naturligvis godt å se at nordmennene prioriterer sikkerheten høyest når de skal velge nye dekk. Derimot bør flere bli bedre til å kontrollere mønsterdybden på dekkene sine. Det tar ikke så lang tid, og kan være direkte avgjørende for sikkerheten, sier Jenny Wahlsten, Nordic Brand Executive hos Goodyear.

Ekspertråd
Parallelt med undersøkelsen har Goodyear også spurt bortimot 700 nordiske dekkeksperter om deres meninger og tips når det gjelder vinterdekk – inkludert å sette opp en liste over de vanligste feilene bilister gjør når de bytter dekk.

Øverst på listen kommer feilplassering av dekk. De monterer ganske enkelt feil dekk på feil sted. Deretter kommer feilen med å ikke skru til mutterne godt nok, samt det faktum at mange bytter dekk altfor sent inn i sesongen.

Dette bør du kontrollere før du bytter til dine gamle vinterdekk:

Mønsterdybde
Når dekkene slites, reduseres mønsterdybden, noe som fører til dårligere friksjon på våte og glatte veier, og dessuten til større fare for vannplaning. Vinterdekk skal i henhold til norsk lov ha en mønsterdybde på minst 3 millimeter.

Pass på å måle dybden på flere steder da denne kan variere når dekkene er slitt. Hvis mønsterdybden på vinterdekkene nærmer seg 3 millimeter på begynnelsen av sesongen, må du også passe på å kontrollere dem regelmessig, eller det kan være på tide å investere i nye vinterdekk.

Ujevn slitasje
Ujevn slitasje forringer dekkenes egenskaper. Hvis du oppdager ujevn slitasje, kan du trenge å balansere eller justere hjulene. Ujevn slitasje kan indikere at støtdemperne er slitt.

Dekk foran slites vanligvis fortere siden de bærer motoren og utfører mesteparten av styringen. For høyt eller for lavt lufttrykk er også en vanlig grunn til slitasje. For å forhindre ujevn slitasje bør dekkene roteres fra sesong til sesong. Det forlenger dekkenes levetid.

Piggenes tilstand
Piggene på dekkene kan både slites ned og løsne helt. Derfor er det viktig at du kontrollerer både antallet pigger og kvaliteten på dem. Hvis de fleste piggene er borte, det er ujevnt fordeling av pigger på dekkene, eller hvis de er veldig slitt, er det på tide å kjøpe nye vinterdekk, siden dette har stor innvirkning på dekkenes ytelse.

Ting du må ta stilling til før du kjøper nye vinterdekk:

Hva slags underlag du kjører mest på
Hvilket underlag du først og fremst kjører på, har stor betydning når det gjelder hvilke dekk du bør velge.

Kjøreforholdene kan variere veldig avhengig av om du bor sør eller nord i landet. Bygd og by gir også ulike forutsetninger og gjør at noen dekk egner seg bedre enn andre.

Piggdekk eller piggfrie dekk
Underlaget er også avgjørende for hvordan du bør tenke når det gjelder piggdekk eller piggfrie dekk.

Piggfrie vinterdekk tilpasset for nordiske forhold har generelt sett likeverdige egenskaper som piggdekk på vinterføre, unntatt på is. Tenk på hvilket vinterdekk som passer best for det vinterføret som er vanligst der du kjører, velg vinterdekk etter dine behov, og snakk med dekkforhandleren.

Annen komfort
I tillegg til vei- og føreforhold og sikkerhet er det i dag flere parametere å bedømme et dekk etter. Det har blitt stadig vanligere at dekk er utstyrt med ytterligere funksjoner som gjør kjøreturen mer behagelig.

Goodyears teknologi SoundComfort kan for eksempel redusere støynivået i bilen med opptil 50 prosent. Du bør derfor tenke gjennom hvilke andre egenskaper enn sikkerhet som er viktige for deg.

*Disse spørsmålene ble stilt av YouGov

*Om undersøkelsen

Undersøkelsen er utført av opinions- og markedsundersøkelsesselskapet YouGov på oppdrag fra Goodyear. I løpet av perioden 20. september til 3. oktober 2019 har de gjennomført til sammen 1025 intervjuer via Internett med menn og kvinner i Norge som har førerkort og er over 18 år.

Hvilke av følgende kriterier er viktigst for deg når du skal kjøpe nye dekk?

Sikkerhet (bremselengde, grep på is osv.)

71 %

Pris

64 %

Levetid

47 %

Støynivå (at de er stillegående)

27 %

Miljøvennlighet

15 %

Merke

14 %

Modell/Utseende

4 %

Andre ting

1 %

Vet ikke

7 %

Hvor ofte kontrollerer du mønsterdybden på dekkene?

Alltid når jeg bytter dekk

57 %

Aldri

14 %

Bare når jeg bytter til vinterdekk

7 %

Cirka annen hvert år

6 %

Bare når jeg bytter til sommerdekk

5 %

Sjeldnere enn annen hvert år

3 %

Ikke relevant, jeg har ikke bil

8 %

Hvor ofte bytter du dekk selv?

Jeg gjør det selv hver gang

29 %

Av og til

24 %

Aldri, det har jeg ikke tid til

14 %

Aldri, jeg vet ikke hvordan man gjør det

17 %

Ikke relevant, jeg har ikke bil

8 %

Hvor viktige mener du dekkenes tilstand og kvalitet er for din sikkerhet på veien?

Jeg gjør det selv hver gang

29 %

Av og til

24 %

Aldri, det har jeg ikke tid til

14 %

Aldri, jeg vet ikke hvordan man gjør det

17 %

Ikke relevant, jeg har ikke bil

8 %

Powered by Labrador CMS