Overraskende mange på sommerdekk

En fersk undersøkelse viser at hver tredje nordmann har benyttet sommerdekk på vinterføre.

Publisert Sist oppdatert

Har du noen gang vært innblandet i en bilulykke om vinteren? Det er du ikke alene om. En ny undersøkelse Goodyear har utført blant norske bilførere viser at i overkant av hver tredje nordmann en eller annen gang har vært innblandet i en bilulykke vinterstid.

I undersøkelsen fremgår det at 36 prosent av respondentene en eller annen gang har vært innblandet i en ulykke som bilist om vinteren. Samtidig oppgir hver tredje at de har kjørt med sommerdekk på bilen selv om det er vinterføre. Og 7 prosent svarer at de har gjort det flere ganger.

Tre av fire nordmenn oppgir at de synes det er viktig å bytte til vinterdekk i god tid, før lovpålagt dato. Men selv om flertallet svarer at de prioriterer sikkerhet, mener hele 20 % at de ikke synes det er viktig å bytte til vinterdekk i god tid.

I kombinasjon med tall som viser at nesten hver tredje nordmann ikke lar være å sette seg bak rattet uansett vær, er dette noe som kan medføre risiko.

– Om vinteren i Norge er faren for ulykker høyere. Med snø, is eller underkjølt regn på veiene er det livsviktig å ikke undervurdere behovet for vinterdekk. Det føles derfor uroende at så mange som fire av ti nordmenn en eller flere ganger har kjørt med sommerdekk på vinterføre. Ønskemålet er selvfølgelig at dette tallet skal være null, og at flere skal ta dekkenes funksjon på alvor ved å bytte i god tid, sier Jenny Wahlsten, Nordic Brand Executive hos Goodyear.

Sikrere vinterkjøring
Goodyear har også samlet nesten 800 nordiske dekkeksperters meninger og tips når det gjelder svenske bilister og vinterkjøring.

For å bidra til økt sikkerhet på veiene har Goodyears eksperter sammen med de spurte dekkekspertene satt opp en liste over sine beste anbefalinger angående bilkjøring i vinter.

Dette bør du være ekstra oppmerksom på langs veien i vinter:

1. Plutselig glattis
Glattisen synes ofte ikke, noe som gjør den vanskelig å oppdage og dermed farlig. Til tross for tørr veibane på enkelte strekninger, kan glattisen plutselig dukke opp. Dette gjør kjøringen ekstra risikabel, spesielt hvis bilen er utstyrt med sommerdekk. Denne typen glattis er vanlig ved skogspartier og broer eller veier langs vann.

2. Underkjølt regn
Vær observant når det gjelder underkjølt regn. Regnet fryser ved kontakt med den kalde bakken, og det blir glatt. En varsellampe kan være om regnet fryser på frontruten, en annen at det slutter å sprute fra bilen foran. Da må du passe på å være ekstra oppmerksom og forsiktig.

3. Dype hjulspor
Hjulspor betyr at det dannes spor med barmark i kjørebanen. Siden det er godt grep på barmarken, kan det føles trygt å kjøre der. Men ikke la deg lure. Hvis du skulle komme til å kjøre litt til siden og ut i snøen, blir veigrepet umiddelbart dårligere. I tillegg kan det dannes en voll av snø mellom sporene eller etter brøyting. Hvis du skal passere denne vollen, må du redusere farten, siden faren for sladd er stor.

4. Blankpolert snø
Hvis veien er dekket av snø, øker faren for å skli på steder der kjøretøyer starter og stopper, for eksempel ved kryss og rundkjøringer. Snøen blir da polert av dekkene, og det blir glatt.

5. Hvis ulykken skulle skje
Hvis det skulle skje en ulykke til tross for all forsiktighet, kan det være bra å ha enkelte ting i bilen. De tre viktigste tingene å ha i bilen om vinteren er, i henhold til Goodyears eksperter, refleksvest, snøskuffe og varme klær.

Om undersøkelsen
Undersøkelsen er utført av opinions- og markedsundersøkelsesselskapet YouGov på oppdrag av Goodyear. I løpet av perioden 20. september til 3. oktober 2019 har de gjennomført til sammen 1025 intervjuer via Internett med menn og kvinner over 18 år og med førerkort i Norge.

Dette er spørsmålene som ble stilt:

Synes du det er viktig å bytte til vinterdekk i god tid, før lovpåbudt dato?

Har du noen gang kjørt med sommerdekk selv når det er påbudt med vinterdekk?

I hva slags vær unngår du helst å kjøre bil?

Har du noen gang vært innblandet i en trafikkulykke som bilist i vinterhalvåret?

Svar:

Totalt:

Nei, jeg har aldri vært innblandet i en trafikkulykke som bilist i vinterhalvåret

68 %

Ja, jeg har kjørt av veien

17 %

Ja, jeg har kollidert med andre biler

10 %

Ja, jeg har vært innblandet i en annen type ulykke

5 %

Ja, jeg har kollidert med et dyr

4 %

Svar:

Totalt:

Når det snør kraftig

48 %

Unngår ikke å kjøre bil i noe slags vær

30 %

Når det regner kraftig

7 %

På alt for kalde dager

3 %

I tordenvær

3 %

Annet

3 %

På alt for varme dager

2 %

Vet ikke

4 %

Svar:

Totalt:

Nei

64 %

Ja, det har nok skjedd en gang eller to

24 %

Ja, det har jeg gjort flere ganger

7 %

Vet ikke

4 %

Svar:

Totalt:

Ja, for å ikke bli overrasket av været

57 %

Nei, det er ikke viktig i det hele tatt

20 %

Ja, for så slippe ventetid på verkstedet

16 %

Ja, for å ikke risikere å bryte loven

14 %

Ja, for å ikke glemme det

11 %

Ja, fordi jeg føler meg usikker angående dekkbyttet

9 %

Vet ikke

5 %

Powered by Labrador CMS