Mazda RX-8: Skinnet bedrar

Den ser ut som en to-seters sportsbil. Men skinnet bedrar. For i Mazda RX-8 er det plass til fire. Skjønt, plass og plass!

Publisert

Fra forrige århundre
Den har mange felles trekk med prototypen RX-Evolve som første gang ble vist på Tokyo-utstillingen i 1999. I forrige århundre! ”Med sine fire dører, to av dem helt spesielle, og rotasjonsmotor er Mazda RX-8 en sportsbil for fremtiden”, sa USA-sjef Mark Fields ved lansering av bilen. ”Jeg vil ikke bli spesielt overrasket om dere får se denne bilen, eller en som er svært lik den, på veien innen uoverskuelig fremtid”.

Blant RX-8’s egenskaper nevner vi:

  • Mazda’s revolusjonære rotasjonsmotor
  • 50/50 vektfordeling mellom for- og bakaksel
  • Et spesielt dørsystem med front-hengslet fordør og bak-hengslet bakdør, uten B-stolpe.
  • Komfortable seter for fire voksne
  • Et unikt interiør

Lange tradisjoner
RX-8 har et svært kompakt utseende, men interiøret gir samtidig god nok plass til fire. Den moderne og kompakte rotasjonsmotoren gir et lavt panser, korte overheng og, totalt sett, et sporty inntrykk. Og rotasjonsmotoren er ikke ny for Mazda. Som eneste produsent i verden har de tviholdt på dette prinsippet i over 40 år. ”Renesis-motoren i RX-8 er en innsugingsmotor. Den er 30% lettere og mer kompakt enn den turboladede motoren som sitter i RX-7. Det er ifølge Mazda motorens lave vekt og størrelse som sørger for RX-8’s lave tyngdepunkt, og som dermed bidrar til de overlegne kjøreegenskapene.

Motoren yter 250hk ved 8500 o/min, lover Mazda. Og utslippsnivået skal likevel være i takt med europeiske regler. RX-8 er en ny type sportsbil. Større enn sine forgjengere i RX-serien, men uten at det går ut over bilens ytelser.

Bilde: Mazda RX-8 forfra
Bilde: Design-skisse forfra
Bilde: Design-skisse bakfra
Bilde: Design-skisse av interiør
Bilde: Mazda RX Evolve
Bilde: Mazda RX-8 avduking

Av Terje Ringen – bilnorge.no

Powered by Labrador CMS