På fluefiske med Ford

Ford inviterer friluftsmennesker på fluefiske i ødemarken med to spreke konsept-biler: skjelett-bilen Ford EX og SUV’en Explorer Sportsman. Blir du med?

Publisert
Min bil er min festning

Ford EX for EXtreme
“Dette er det foreløpige mest ekstreme eksempel på terrengbiler”, sa visepresident og designsjef J. Mays under introduksjonen. ”Konseptbilen er bygget for å tiltrekke oss de mest ekstreme ”kjør-hvor-som-helst typer som finnes”.

Og bilen (om vi kan kalle den det!?) er virkelig ekstrem, bygget som den er i kompositt materialer på en stålramme. Rammen er supersolid og rustsikker og tåler de mest ekstreme utfordringer. Vitale deler, som gearkasse og radiator (i aluminium), er flyttet lengst mulig bakover for å oppnå en 50/50 vektfordeling, noe som er et must i vanskelig terreng. Hele bilens skjelett er synlig, og de utskiftbare karosseriplatene er festet med aluminiums-fester til rammen.

Veltebøyle og 4-punkts belter
Over det åpne interiøret finner du en solid veltebøyle. Setene er utført i materialer som tåler all slags vær, inkludert sollys og regn. Rattet og instrumentpanelet er montert på en mekanisme som kan sklis sidelengs for lettere inn- og utstigning. Samtlige passasjerer sitter trygt fastspent i 4-punkts belter.

Ford EX er utstyrt med en kraftig 4-liters turbo V6 med intercooler. Den yter hele 375hk! Selvsagt trekker den på alle fire hjul, og kreftene overføres via en 5-trinns manuell kasse. Bilen har en total lengde på 3,53m, bredden er 1,93m og høyden 1,59m. På tross av de lette materialer som er benyttet i konstruksjonen har den en egenvekt på 1180kg.

Ford Explorer Sportsman
Det finnes tydeligvis mennesker med ekstrem interesse for fluefiske i Fords design-studio. For i Explorer Sportsman har de tatt hensyn alle tenkelige og utenkelige krav og ønsker denne gruppen frilufts-entusiaster måtte ha.

”Explorer Sportsman bygger på våre erfaringer med Explorer og viser hvordan vi kan tilpasse oss våre kunders aktive livsstil og spesielle behov”, sa designsjef J. Mays ved avdukingen av konseptbilen.

Fiskestang på kjøpet
Du trenger ikke en gang ha ditt eget fiskeutstyr for å kjøpe Sportsman, for den leveres med et komplett sett Scott fluefiske-utstyr. Bilen er lakkert i diskret sateng-lakk (myk grønn) og er utstyrt med forkrommede ”skli-plater både foran og bak. Det er et godt utgangspunkt for turer i villmarken eller til hytta på fjellet. Stigtrinnene, som kommer frem når du åpner en av dørene, har også funksjon som lagerplass for fiskeutstyr under transporten.

Inne i bilen finner du utstrakt bruk av en australsk tresort med betegnelsen ”Bloodwood”, en art sin vokser i skogene i Queensland, New South Wales og Victoria. Dette går igjen på ratt, i dører og i andre detaljer i det diskret elegante interiøret.

En av Sportsman’s mest spesielle detaljer er taket som kan foldes sammen og ned slik at fiskeutstyret kan taes ut fra siden av bilen. På bilens tak er det også bekvemt å frakte sykler, telt og soveposer, alt du har behov for i løpet av et par netter i villmarken.

GPS Navigasjon
På instrumentpanelet finner du GPS-navigering for at du ikke skal kjøre deg vill i de dype skoger. Seteryggene er utstyrt med en avtakbar kurv, som også kan fungere som arbeidsbenk for binding eller reparasjon av fluer. En 30 gallons (113,5 liter) avtakbar fisketank med friskluft-filter passer perfekt inn i bagasjerommet. Tanken er for øvrig utstyrt med hjul, slik at du lett tar den ut og inn av bilen.

Mange av detaljene i Explorer Sportsman er hentet fra den nye 2002-modellen av Ford Explorer, som er totalt forandret i forhold til dagens utgave. Det innebærer nytt hjuloppheng, nye motorer og ekstra vekt på sikkerhet. Bilen skal bli like god PÅ som UTENFOR asfalt.

Bilde: Fra avdukingen av Ford EX
Bilde: J. Nasser og J. Mays ved Fords pressekonferanse i Detroit
Bilde: Ford EX skrå forfra
Bilde: Ford EX fra siden
Bilde: Ford EX skrå bakfra
Bilde: Ford EX grill
Bilde: Ford EX førermiljø
Bilde: Ford EX interiør
Bilde: Explorer Sportsman forfra
Bilde: Explorer Sportsman ovenfra bak
Bilde: Explorer Sportsman ovenfra foran
Bilde: Explorer Sportsman tak
Bilde: Explorer Sportsman lasterom med fisketank
Bilde: Explorer Sportsman førermiljø
Bilde: Explorer Sportsman interiør
Bilde: Optimalt utstyrt for fluebinding

Av Terje Ringen – bilnorge.no

Powered by Labrador CMS