Ferrari SA Aperta

Ferrari SA Aperta

Ferrari SA Aperta

Ferrari SA Aperta
Ferrari-designere og gamle kjente - Flavio Manzoni (til venstre) og Stefano Ardagna
Ferrari SA Aperta

Ferrari SA Aperta

Ferrari SA Aperta

Ferrari SA Aperta

Ferrari SA Aperta

Ferrari SA Aperta

Ferrari SA Aperta

Ferrari SA Aperta

Ferrari kutter navlestrengen

Det er mye som er spesielt med Ferraris 599 SA Aperta. Pris. Eller kun 80 eksemplarer. Men det mest spesielle er at denne er Ferrari-designet.

Publisert Sist oppdatert

Dette er den første Ferrarien på manns minne som ikke har hatt Pininfarina-logoen på siden.

Riktignok heter den SA i navnet sitt, og det står for Sergio og Andrea (Pininfarina), men det er da også nesten den eneste Pininfarina-forbindelsen med denne spesial-modellen. Bortsett fra, selvfølgelig, at den opprinnelige 599 var en ren Pininfarina-design.

Men saken er altså den at etter har Ferrari hadde forsøkt seg med to egne designere, først Frank Stephenson som i dag er hos McLaren, og deretter Donato Coco, som kom fra Citroën og i dag er hos Lotus, ledes den avdelingen i dag av Flavio Manzoni.

Manzoni har gjort mange og store ting hos Fiat og Lancia. I 1999 ble han hentet til Seat, der hans tidligere kollega, Walter da’Silva, var blitt sjef. Det varte bare to år, så var Manzoni tilbake i Torino.

Men på slutten av 2006, da da’Silva var blitt høvding over all VW-design, ble Manzoni hentet tilbake som sjef for Creative Design (hvilken design er ikke creative?) hos Volkswagen.

Det varte til Maranello kalte, og hvilken italiener kan motstå den kneggingen?

Åpenbart klarte Manzoni å definere sin nye rolle bedre enn både Stephenson og Coco klarte, for i dag leder han en stor avdeling med enormt mye å gjøre (mailer derfra klokken fem om morgenen er ikke uvanlig, og da er det umulig å si om det er det tidlige morraskiftet som kaller, eller om det er det sene kveldsskiftet), og med et ganske stort team garvede designere (interiørdesigner fra Volvo for eksempel) i sving.

I tillegg har han sitt eget modellverksted som ledes av en annen av BILs gamle venner (søk på Ardagna i søkerfeltet til venstre, så skal du se), Stefano Ardagna.

Han var i sin tid sjef for Stolas prototypeverksted før han startet sitt eget Mod’Arte, og han har vel sett flere både hemmelige og offentlige prototyper og konsepter enn noen annen jeg vet om.

Og det første de to kan vise fram er altså den åpne 599-utgaven som debuterte i Paris.

Dette er en fødselsdagsversjon, for også her dukker det opp en Pininfarina-forbindelse – det designhuset er 80 år i år. Og så kan du jo spørre om hvorfor de feirer Pfs 80 år, med noe som de tydelig demonstrerer ikke er noen Pf-greie.

Alle de 80 eksemplarene som skal bygges er allerede solgt, og alle skal utstyres såpass meget i Ferraris eget skredderi at ingen av disse bilene blir lik noen av de andre.

Aperta-biten i navnet betyr at denne virkelig er ment å være åpen, det er bare en helt symbolsk soft-top som følger med, og som ikke vil gi særlig beskyttelse når det kommer til skarpen.

Men resten mener alvor, 6-liters V12 på 661 hk, akkurat som i 599 GTO. Og med et chassis som er spesielt forsterket nå som deler av stivheten faller bort.

Både Flavio og Stefano ønsker oss velkommen nedover, det er vel ikke lenge før vi kan gi dere et glimt bak disse kulissene også.

Powered by Labrador CMS