30.000 i nybilkø

Har du etter lang tid endelig bestemt deg for drømmebilen? Du kan risikere mange måneders ventetid før den står i garasjen.

Publisert Sist oppdatert

Klikk HER for alt fra Frankfurt!

Vår søsterpublikasjon BilNytt.no har gjennomført en undersøkelse blant billedere som er på plass i Frankfurt om deres ordrereserve av nye biler i dag.

I alt dreier det seg om nærmere 30.000 biler som er solgt men ikke levert til kunde (registrert).

Sprengte prognoser

Årsaken til de lange køene er den kraftige økningen i salget nye biler. De fleste importørene har lagt sine bestillinger med utgangspunkt i et totalmarked i 2007 på 110.000-115.000 biler. I øyeblikket tegner det til å bli på rundt 130.000.

Flere importører bekrefter at de prøver å skaffe flere biler til Norge, men det er ikke bare i Norge det er stort bilsalg.

Den lengste køen av ventende kunder har Toyota og Harald A. Møller.

Lengst hos de største

- Vi har 5.000 som venter på sin nye bil, sier adm. direktør Tor I. Berge i Toyota Norge. - I løpet av mine 40 år i bilbransjen, kan jeg faktisk ikke huske noe lignende. Flere av modellene, som RAV4, Prius og særlig HiAce kan vi ikke levere før neste år.

Adm. direktør Stein Håvelsrud vil ikke oppgi nøyaktig antall kunder som venter. Men han bekrefter at køene er rekordstore.

Etter det BilNytt.no kjenner til, har Volkswagen alene har en ordrereserve på rundt 5.000 biler. Situasjonen ikke er mye annerledes for Audi og Skoda. Trolig har Harald A. Møller til sammen nærmere 7.000 kunder solgte biler for levering.

- Det gjelder alt fra Golf til Touran og Audi A3, sier Håvelsrud. Køen blir neppe kortere med nye Tiguan. Og det virker som om kundene er villige til å vente.

Kjøpt i år, levert i ’08

Ford har nærmere 4.000 kunder som venter. De som i dag bestiller ny Mondeo i dag, kan ikke regne med å få bilen før neste år.

Både Opel/Saab (GM Norge) og Mitsubishi har begge en ordrereserve på rundt 2.000.

- Vi har 2.770 bestillinger fra forhandlerne på Nissan Qashqai alene, sier informasjonssjef Kristin Julie Klæboe hos Nissan-importøren. I tillegg har vi ca 1.200 nye X-Trail. De øvrige modellene kan vi levere direkte fra lager.

Volvo har 1.000 biler i bestilling, Peugeot og Mercedes ca 1.500 hver. Leveringssitasjonen hos Peugeot gjør at de forventer at køen vil reduseres betraktelig de nærmeste månedene.

Honda har 1.000 kunder som har venter på sin nye CR-V.

Men noen kan levere ny bil på dagen

Det er ikke mange, men både Renault og Chrysler Jeep rapporterer at de kan levere alle de fleste modeller nærmest over disk.

- Vi selger normalt biler fra lager, sier adm. direktør Kåre Foss hos Subaru Norge. - Men i forbindelse med introduksjonen av nye modeller til forhandlerne i disse dager, kan det kanskje dreie seg om et par hundre på vent.

Heller ikke hos Suzuki er det noe problem med leveringstid om dagen.

- Synes de andre importørene at ventetiden blir plagsomt lang, er det bare å sende kundene til oss, smiler adm. direktør Frank Dunvold i Suzuki Norge.

Powered by Labrador CMS