Bakovervendt sikring anbefales for de minste barna til og med fire år, og gjerne lenger.

Trygg Trafikk:

– Foreldre snur barna i bil for tidlig

Ferske tall fra Trygg Trafikk viser at hvert tredje barn i aldersgruppen 1-4 år ikke sitter bakovervendt som anbefalt. – Anbefalingen er tydelig: Barn bør sitte bakovervendt til de er minst 4 år, sier Silje Kristine Hansen fra Trygg Trafikk.

Publisert

Det viser Trygg Trafikks telling av hvordan barn er sikret i bil. Denne gjennomføres annethvert år over hele landet.

Trygg Trafikk liker tallene dårlig.

– Utviklingen går for sakte. Vi ser i praksis ingen bedring i hvordan de minste barna sikres. Andelen som sitter bakovervendt, burde vært 100 prosent når det gjelder barn under fire år – så enkelt er det! sier kommunikasjonsrådgiver Silje Kristine Hansen.

Tellingene er gjennomført av politiet. Undersøkelsen er utarbeidet av Trygg Trafikk og forsikringsselskapet If. Den innebærer 2090 registreringer av barn i alderen 1–9 år over hele landet. Dataene er analysert av Ipsos.

Skumle tall

Tallene viser at 31 prosent av barn fra ett til og med tre år sitter i forovervendt barnestol – stikk i strid med tydelige anbefalinger. Mens fire prosent sitter kun på bilpute, i vanlige bilbelter eller helt usikret. Dårligst i klassen er Trøndelag og Møre og Romsdal. Her sitter 4 av 10 forovervendt.

Bakovervendt sikring anbefales for de minste barna til og med fire år, og gjerne lenger.

Hansen forklarer at en grundigere analyse av tallene avslører urovekkende atferd blant mange foreldre.

– Så mange som 1 av 4 toåringer og 1 av 10 ettåringer snus forover. Det er skumle tall. Anbefalingen er krystallklar: La barnet ditt sitte bakovervendt i hvert fall til det er fire år – og helst enda lenger, slår hun fast.

Risikoen femdobles

Hun får støtte av kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

– Jeg tror de færreste er klar over at risikoen for at barnet omkommer eller blir hardt skadd er hele fem ganger større når det sitter forovervendt.

Han forklarer hvorfor forovervendt sete innebærer en langt større risiko enn bakovervendt.

– Belastningen på skuldre, nakkeparti og hodet blir mye større ved en frontkollisjon når barnet sitter vendt forover. Hvis barnet derimot sitter bakovervendt, vil trykket fordeles over en større flate og dermed minske belastningen på både nakke og indre organer, avslutter Clementz.

Om undersøkelsen:

På vegne av Trygg Trafikk har Ipsos scannet og rapportert resultater fra trafikktellingene i 2023. Trafikktellingene gjøres av politiet utenfor barnehager og skoler. Det sjekkes og registreres hvordan barna er sikret i bilen.

Registreringene er gjort for barn i alderen 1-9 år. Totalt er det gjort 2090 registreringer.

Bakovervendt sikring:

  • 1-3 år: 65 %
  • 1 år: 90 %
  • 2 år: 72 %
  • 3 år: 41 %
Bakovervendt sikring anbefales for de minste barna til og med fire år, og gjerne lenger.
Powered by Labrador CMS