Statens vegvesen oppfordrer nordmenn til å kjøre som hjemme, også i utlandet

Statens vegvesen oppfordrer:

Kjør som hjemme, også på ferie

For niende år på rad er Norge ifølge en rapport fra European Transport Safety Council det mest trafikksikre landet i Europa.

Publisert

I Norge dør 20 mennesker per million innbyggere i trafikken hvert år. I Sverige er tilsvarende tall 22, mens Danmark ligger på 26 drepte per million. I andre enden av skalaen ligger Romania og Bulgaria med over 80 drepte per million innbyggere. Gjennomsnittet i EU ligger på 46.

– Norge er det tryggeste landet å kjøre bil i, sier Guro Ranes, leder for trafikksikkerhet i Statens vegvesen.

Selv om det har flatet litt ut de siste årene viser hun til at vi har sett en positiv utvikling med stadig færre alvorlige ulykker i Norge de siste 10 årene. Dette viser at systematisk kunnskapsbasert arbeid med trafikksikkerhet nytter.

– Men fortsatt er det både for mange som dør og for mange som blir hardt skadd i trafikken hvert år. Utviklingen vi har hatt de siste årene er heller ikke nok til å nå etappemålet om maks 350 drepte og hardt skadde, hvorav maksimalt 50 drepte, innen 2030, sier hun.

Ta med gode vaner på bilferie

Hun mener det er mye man kan gjør selv, og har særlig noen oppfordringer til de som skal ut og feriere med egen eller leid bil i Europa i sommer:

Guro Ranes, leder for trafikksikkerhet i Statens vegvesen

– Kjør «som en nordmann», også i utlandet. Med det mener jeg at man bør ta med seg gode holdninger med tanke på å overholde fartsgrenser og unngå risikofylt kjøring, men også forholde seg til norske regler, sier hun og fortsetter:

– Bare fordi andre land har høyere promillegrense for bil, betyr ikke det at du bør ta risikoen ved å kjøre med promille. Sikkerheten til deg og din familie er det i stor grad du selv som bestemmer.

Ranes oppfordrer også sjåfører til å ha fullt fokus på veien.

– La noen andre styre GPS’en og musikken, slik at du er fokusert på bilkjøringen. Da er sjansen stor for en både spennende og trygg sommerferie for deg og din familie, avslutter Ranes.

Powered by Labrador CMS