Her er faren størst for steinsprut

To fylker skiller seg ut: Her er risikoen for steinsprut mot frontruta mer enn dobbelt så høy som i de minst risikable fylkene.

Publisert
Risikoen for å få steinsprut går ned når vårrengjøringen av gatene og veiene starter, påpeker forsikringsselskapet If. (Foto: If)
Risikoen for å få steinsprut går ned når vårrengjøringen av gatene og veiene starter, påpeker forsikringsselskapet If. (Foto: If)
<br>Sigmund Clementz er kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet If. (Foto: If) <br>

Sigmund Clementz er kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet If. (Foto: If)

Akkurat nå er det høysesong for glasskader på bilen.

Viken og Oslo peker seg klart ut som de fylkene hvor du oftest blir rammet av steinsprut, viser skadefrekvenstall fra forsikringsselskapet If. Du har lavest sannsynlighet for å bli truffet av steinsprut i Vestland fylke og i Møre og Romsdal.

I Viken er risikoen 10,4 prosent for å få steinsprut i ruta i løpet av et år, mens den er 9,7 prosent i Oslo. Det er mer enn dobbelt så mye som på Vestlandet: Tilsvarende tall for Vestland fylke og Møre og Romsdal er henholdsvis 3,9 prosent og 4,2 prosent.

– Litt enkelt sagt: Bor og kjører du i Drammen, Oslo eller Moss er faren dobbelt så stor for å bli rammet av steinsprut som på Voss, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Forbikjøring er vanlig årsak

– Det er også svært stor trafikk på veiene. Steinsprut skjer gjerne når du blir forbikjørt av en bil, og en grusbit eller en småstein blir slynget av dekket mot din bil av den som kjører forbi. Det er mer sjelden du får steinsprut av bilen du kjører rett bak, men det kan også skje, sier han.

Hovedårsaken til mindre steinsprut i de to vestlandsfylkene er mindre trafikktetthet og færre veier med parallelle kjørefelter, påpeker Clementz.

Steinspruttoppen i Norge

Kilde: Forsikringsselskapet If

Skadefrekvens er et tall på hvor ofte skader inntrer per forsikring. Dette er basert på antall skader og forsikringstakere, i dette tilfelle per fylke og per år. Frekvens blir kalkulert ut fra hvor mange skader som oppstår, altså all den skadestatistikken et forsikringsselskap sitter på.

Hver femte bil på veiene i Norge er forsikret i If, viser markedsandelstall fra bransjeorganisasjonen Finans Norge.

Vanskelig å unngå

Når du besøker et glassverksted som reklamerer med «Gratis reparasjon av steinsprut», er det forsikringen din som dekker denne skaden. Glassverkstedet melder inn skaden for deg til forsikringsselskapet.

– Det er vanskelig å verge seg mot steinsprut i trafikken, men det beste rådet er: Hold god avstand til bilen foran. Da reduserer du risikoen for å få en steinsprutskade i frontruta til en viss grad, sier Clementz.

Koster 1,6 milliarder kroner årlig

Hvis glassruta kan repareres, betaler du ingen egenandel. Hvis ruta må byttes, betaler du en egenandel. Hos If er denne 2500 kroner. Glasskader påvirker ikke bonusen.

Antall steinsprut og glasskader på norske biler har doblet seg de siste 20 årene:

I 1997 ble det meldt inn litt over 117.000 skader til forsikringsselskapene i Norge, mens antallet nå ligger på rundt 250.000 skader årlig. Det viser tall fra bransjeorganisasjonen Finans Norge. Glasskader koster årlig rundt 1,6 milliarder kroner.

Dette gjør du ved steinsprut

Dekk til skaden med gjennomsiktig tape, slik at smuss ikke fester seg og gnager i glassåret.Reparer ruta så raskt som mulig. For hver dag som går kan skaden bare bli verre.Husk at du er dekket av kaskoforsikringen din ved steinsprut. Småskader er det heller ikke egenandel på, og verkstedet melder selv inn skaden til forsikringsselskapet ditt.

Kilde: Forsikringsselskapet If

Fylke

Sannsynlighet for steinsprut / år

Viken

10,4 %

Oslo

9,7 %

Trøndelag

8,8 %

Vestfold og Telemark

8,2 %

Innlandet

7,5 %

Troms og Finnmark

6,1 %

Agder

6,0 %

Nordland

5,1 %

Rogaland

4,6 %

Møre og Romsdal

4,2 %

Vestland

3,9 %

Powered by Labrador CMS