Illustrasjonfoto, foto: Knut Opeide/Statens vegvesen
Illustrasjonfoto, foto: Knut Opeide/Statens vegvesen
Nytt førerkort fra 1/9-2022
Nytt førerkort fra 1/9-2022
Nytt førerkort fra 1/9-2022
Nytt førerkort fra 1/9-2022
John Erik Kristiansen, Foto:Statens vegvesen
John Erik Kristiansen, Foto:Statens vegvesen

Nå innføres ny førerkortmodell

Statens vegvesen har innført nye førerkort som gir økt sikkerhet og blir lettere å kontrollere. Kortet er i samme størrelse som tidligere.

Publisert

– Alle som bestiller nytt førerkort vil fra 1. september i år få førerkort med ny design. Det nye førerkortdesignet gir økt sikkerhet mot forfalskning og er lettere å kontrollere. Kortet er produsert i polykarbonat og har samme format som dagens førerkort (kredittkortstørrelse), forteller senioringeniør John Erik Kristiansen i Statens vegvesen.

Hva er nytt?

– Førerkortet har ny design med nasjonalmerket plassert i øverste venstre hjørne og er trykt med et optisk variabelt blekk som skifter fra grønt til blått ved å betrakte kortet fra forskjellige vinkler. På forsiden av førerkortet vil det være to identiske bilder, ett i liten og ett i større utgave av innehaver. Dette skal bidra til enklere kontroll av kortets ekthet, sier John Erik Kristiansen..

Det er lagt inn flere nye sikkerhetselementer i førerkortene, slik som blant annet et optisk variabelt sikkerhetselement, sikkerhetsmønster, unikt serienummer og en QR-kode. I mikroteksten på baksiden av førerkortet finner man nå Kvenfolkets sang «Hyvän illan».

Ingen krav til utskifting

Statens vegvesen gjør oppmerksom på at det ikke er krav om å skifte ut tidligere førerkortmodeller i kredittkortstørrelse.

Derimot er de store rosa plastlaminerte papirførerkortene (Wien-modell 1-2) ikke gyldige etter nyttår og må fornyes innen 1. januar 2023.

For mer informasjon om dette se Gyldige førerkort i Norge | Statens vegvesen.

Powered by Labrador CMS