Ren designeradrenalin

Med 270 bensinhester er R-utgaven av livsstilsbilen RCZ den kraftigste serieproduserte bilen fra Peugeot. Vi har kosekjørt den.

Publisert Sist oppdatert

Downsizingtrenden er i ferd med å bli voksen, gitt. For når man begynner å ane konturene av 300 hester fra en 1,6-liters motor i en klassisk egobil, da er det ikke tvil om at også forventningene syder av adrenalin, høye turtall, slag i rattet og evig understyring.

Likevel klarer Peugeot å lage en bil du kan gå ut av med tørre armhuler og frisyren sirlig på plass. Selv når man setter seg i veikanten for en røyk, nyter utsikten og lytter på tomgangen, har Peugeot skapt et besnærende voksent lydbilde. Det låter tungt og solid, som en 2,5-liter.

Med hjertet
Nå er Peugeots ganske spesielle RCZ i utgangspunktet en bil man kjøper med hjertet. Enten til seg selv eller til en man er glad i.

For det er helt ok at franskmennene har hentet inspirasjon fra Audi TT – når de samtidig har tatt konseptet videre og gjort det til sitt eget. RCZ-designen er helhjertet fransk, og da tilgir man at ikke alle detaljer har tysk funksjonalitet.

Men nå, med den nye motoren, opp fra 200 til 270 hester, da er ytelsene brått såpass mye skarpere at dette er en bil man først og fremst higer etter å beholde selv. PR-avdelingen til Peugeot presenterer RCZ R som en både og bil: R-utgaven skal fungere på lukket bane for å file rundetider i helgene. Den er samtidig en bil man ubesværet kan pendle til jobb med i ukedagene.

Lett ironisk derfor at lanseringen ble lagt midt imellom: Fjellveiene opp fra Nice i Sør-Frankrike er intet annet enn de frie weekendkrigernes slagmark. Uendelige svingete veier med hårete stup og passe tett mellom kafeene. Helt ærlig, det er her bilen og dens likesinnede hører hjemme. Banekjøring og gatekjøring er to forskjellige idretter. Slik har et alltid vært.

Sivilisert nytelse
Når kollega Moberg og jeg omsider har manøvrert oss ut av landsbyen Vence og lar 270 hester våkne opp på de første hårnålsstrekkene denne novembermorgenen, er det med et kombinert grøss av nytelse og fryd over sivilisert respons. Smakk, smakk, smakk opp i tredje gir fra en velsignet klassisk girspak i 6-trinns kasse. Og ned igjen. For en pakke!

Det har selvsagt mye med forventningene å gjøre. Kanskje er det jeg som begynner å bli gammel, men med lite slagvolum, litereffekt på 170 hk og akselerasjon til 100 km/t på 5,9 sekunder, da skal det per definisjon være vilt. Likevel flyttes vi fra sving til sving som på skinner, som trikken på speed.

Deler av forklaringen ligger i ytelseskurvene som er tegnet med linjal. Maksimalt dreiemoment ligger helt vannrett på 330 Newtonmeter fra 2000 til 5700 omdreininger. Effektkurven passerer 100 hester alt ved 2000 omdreininger og klatrer som en Concorde til den helt uten fakter eller geberder når 270 hester ved 6000. Job done. Next gear please.

Motorsportgener
Før lanseringen ble jeg sittende en stund og prate med en av sjefene for motorutviklingen – uten dermed å skjønne presis hvor disse bunnsolide hestene er spikket ut. Men bare fra kroppsspråket hans er det åpenbart at det ligger motorsportentusiasme bak jobben.

Det ser man for så vidt med det blotte øyet når man åpner panseret. Et håndtilpasset tynnplatedeksel i metall ligger der hvor alle andre Peugeoter har et kjønnsløst svart plastdeksel. Det handler visstnok om å ha fintunet og flikket på en lang rekke av delene. Fra selve motorblokken, som har fått ekstra varmebehandling for å tåle tøffere påkjenninger, via en spesialutviklet twinscroll-turbo til smidde stempler og råder fra Mahle.

- Men toppfart er kjedelig. Bilen handler om svinghastighet, påpekte motormannen. Og fortalte like villig om et senket og breddet chassis med mer aggressiv spissing av hjulene. Riktignok sitter ikke bilen mer enn 10 millimeter lavere, og bredden er kun øket med 0,5 tommer bredere hjul, (19-tommere her som på originalen).

Forutsigbart
Men sammen med friserte dempere, og ikke minst en Torsen diff, som igjen løper i par med en langt mer liberal ESP, er utgangen av svingene omtrent like forutsigbar som om noen skulle ha tegnet dem i asfalten foran oss.

For å sikre matchende bremsevirkning inn mot de neste tusen svingene, er det montert faste firestempelskalippere som griper om 380 millimeter flytende skiver. Det gir høyere stivhet, bedre kjøling og lavere uavfjæret vekt.

Akkurat denne novemberfredagen har imidlertid Kong Vinter bestemt seg for å slå seg ned ved Middelhavet. Dermed får vi demonstrert hvor langt sommerlige 235/40-profil Goodyear Eagle F1 sklir på saltslush. Det er langt selvsagt, men også en observasjon at det ikke sitter fransk Michelin-gummi på RCZ R. Hmmm?

Når vi putler tilbake til basen i et noe mer moderat tempo, er hovedoverraskelsen hvor komfortabel bilen også er til cruising. Peugeot har fjernet akkurat nok av den stutte sportsbilfølelsen til at tanken om en lengre Europa-tur faktisk er ganske forlokkende.

Funksjonelt
I begge forsetene sitter man som støpt i bøttesetene. Interiøret er elegant og funksjonelt, dog uten å aspirere til snobbete. Bilen er basert på forrige 308-plattform, men har det etter hvert godt kjente Peugeot-interiøret med flipp-opp-navigasjon. Tøft og funksjonelt, men altså ikke det aller nyeste man finner i blant annet både nye 308 og 208.

I de to baksetene er det god plass til to vesker og en matboks. Eventuelt to barn som fortsatt er unge nok til å gjøre som de får beskjed om. (IKKE prøv å brette en voksen person inn der bak).

Til og med bagasjerommet er rimelig stort for bilklassen – 321 liter VDA om det sier deg noe. God plass til et par moderate kofferter. Det skulle for så vidt bare mangle i en design hvor bagasjelokket er større enn panseret, men likevel.

Da er det antagelig bare å bla opp drøyt 600.000 kroner (pris blir klar i januar) og begynne å planlegge sommeren 2014. Alternativer, konkurrenter, spør du vel da. I mine øyne er det enten ingen konkurrenter – eller ørten andre artige biler.

Riktignok har Audi to modeller som pris- og ytelsesmessig befinner seg henholdsvis to millimeter til høyre og venstre for RZC R. Det er Audi TT Coupe 2,0 TFSI og TTS Coupe 2,0 TFSI quattro. Den ene litt billigere, men svakere. Den andre like sterk, men med firehjulsdrift og vesentlig dyrere.

Nei, RCZ R er og blir en bil du velger med hjertet, ikke fordi du sitter og finregner på forskjellene til en tysker. Og da havner du antagelig i eksklusivt selskap. Vi tipper fire-fem RCZ R på norske skilter i 2014.

Konkurrenter: RCZ R befinner seg pris- og ytelsesmessig midt mellom Audi TT Coupe 2,0 TFSI og TTS Coupe 2,0 TFSI quattro.

FAKTA Peugeot RCZ R

Motor:

4-sylindret turbo bensinmotor, 1598 ccm.

Effekt:

199 kW (270 hk) v/6000 o/min.
330 Nm v/1900 - 5500 o/min.

LxBxH:

429 x 196 x 135 cm.

Akselavstand:

261 cm.

Egenvekt m/fører:

1280 kg.

Bagasjerom:

321 liter (VDA).

Aks. 0-100 km/t:

5,9 sek.

Toppfart:

250 km/t. (begr.)

Snittforbruk:

0,63 l/mil.

CO2:

145 g/km.

Pris:

Klar i januar 2014, ventes i sjiktet kr 600.000

Powered by Labrador CMS