8 hjul fra IDEA

Akkurat her jeg sitter nå, kan jeg ikke fortelle deg noe om andre 8-hjuls personbiler. Men jeg er sikker på at de finnes i bilhistorien. Så derfor vil jeg ikke si verdens første, men utvilsomt Geneves rareste.

Publisert
Av Jon Winding-Sørensen – bilnorge.no

Italienske IDEA, et design-firma som opprinnelig ble stiftet av en av Italias mest kjent arkitekter, bare fordi han skulle levere et bilprosjekt til Fiat, men som senere har vokst seg til et av Torinos største, stiller i Geneve med en oppsiktsvekkende prototype. 25 år siden er det Renzo Piano gjorde en jobb bortenfor de fabelaktig husene han skaper til daglig.

Noen stor utstiller har IDEA imidlertid aldri vært, det var først i 1999 de debuterte på Geneve-utstillingen, men det er ikke få av dagens biler de har hjulpet til å utvikle. 5 separate avdelinger har de i Torino-området, plassert i den ene villaen nydeligere enn den andre.

I høst skjedde det imidlertid store endringer i huset. Et sveitsisk firma, Rieter Holding, kjøpte seg stort opp i IDEA, og selv om det ble gitt melding om at ekteparet Ursula og Franco Mantegazza skulle fortsette som henholdsvis administrerende direktør og styreformann, var det klart at Ting Skulle Skje.

Det første som skjedde var at de fikk en ny sjef for kontroll-komiteen. Paolo Caccamo, som er en annen av Torinos mange design-soldater, kom fra den andre siden av byen, fra Bertone, der han også hadde ledet styret.

Så ble det inngått noen internasjonale allianser og det er en av dem vi skal møte resultatet av i Geneve. Sammen med universitetet i Keio (Japan) samarbeider de med et par forsknings- og utviklings-selskaper som i dette tilfelle jobber med elektronikk. Systemene demonstreres gjennom denne 8-hjuls limousinen, der en motor i hvert nav sørger for både fremdrift og en stor del av styringen. Alle kommandoer skjer via elektronikk, altså en komplett control-by-wire bil. Som attpå til skal være ekstremt luksuriøs og bekvem.

Siden den enda ikke er kommet lenger enn at den må gjengis som en computersimulert visjon (her er visjonen plassert utenfor det nyrestaurerte teatret for enden av Via Roma i Torino), er det vanskelig å si noe om egenskapene. Men jeg tror vi tør påstå at den vil vekke oppsikt i Geneve.

Stort bilde

Powered by Labrador CMS