Spennende Mazda-konsept:
Hybrid Crossover

Mazda har Europa-debut for sin spenstige 4-seter RX-8 som vi omtalte under Detroit-utstillingen. I tillegg har de med seg MX Sport Tourer, en artig Crossover med hybrid drift.

Publisert
Av Terje Ringen - bilnorge.no

Den har runde, sporty linjer og føyer seg inn i rekken av de etter hvert så mange Crossovers vi har presentert de siste månedene, biler som er verken eller, eller snarere både og. Men det som skiller MX Sport Tourer fra mange av de andre er fremdriften. For den har en unik hybriddrift med trinnløs transmisjon.

Sport og flerbruk
MX Sport Tourer har mange av sportsbilens egenskaper kombinert med flerbruksbilens praktiske løsninger. Driften skjer på fremhjulene med en 2-liters bensinmotor med direkte innsprøyting. Og på bakhjulene ved hjelp av en elektromotor. Eller på alle fire, med en kombinasjon av de to systemene. Mazda har også utstyrt bilen med 4 dører uten den tradisjonelle midtstolpen.

Den lave, runde fronten vitner om sporty kjøreegenskaper og dynamikk. Bakfra ser den mer ut som en konvensjonell stasjonsvogn. Taket er spesielt og lar seg åpne både bakfra og forfra slik at du kan nyte frisk luft eller konvertere bilen til noe i nærheten av en pickup. Dermed får du et praktisk og svært fleksibelt bagasjerom.

Du får sportsbil-følelsen når du setter deg bak rattet. Det sørger fire runde instrumenter kombinert med innstillingsbrytere plassert på et senterpanel av aluminium for. Sportssetene har innebygget ventilasjon, sikkert deilig på varme dager.

Bensin eller strøm
MX Sport Tourer er utstyrt med en effektiv 2-liters S-VT bensinmotor som driver fremhjulene. Du kan velge mellom tre fremdriftsmetoder: forhjulstrekk med bensinmotor for normale forhold, elektrisk kjøring med bakhjulstrekk uten forurensning i urbane strøk og firehjulstrekk for raske motorveier og vanskelig terreng.

I tillegg er bilen utstyrt med noe Mazda kaller en ”Zoom-Zoom knapp på rattet som aktiverer elektromotoren under vanlig kjøring slik at du kan foreta raske forbikjøringer med trekk på alle hjulene. Lading av batteriene trenger du ikke tenke på, det skjer automatisk under nedbremsing.

Bilen er spekket med elektronikk og datateknologi, noe som blant annet innbefatter nøkkelfri tilgang, dataskjerm med viktige informasjoner og tilgang til Internett og e-post. Målene på Mazda MX Sport Tourer er 4,57m (L) x 1,79m (B) x 1,43m (H). Konseptbilen som vises i Geneve er utstyrt med 225/45 ZR20-dekk på elegante 20-tommers felger.

Ren utopi eller fremtid?
Sannsynligvis er svaret begge deler. MX Sport Tourer har spennende løsninger som vi ganske sikkert vil finne igjen på produksjonsmodeller innen ikke alt for uoverskuelig framtid. Og hybride løsninger har vist seg å fungere bra i modeller som for eksempel Toyota Prius, så hvorfor ikke?

BILDER:
Stort bilde av utstilt MX Sport Tourer
Stort bilde skrå forfra
Stort bilde skrå bakfra
Stort bilde ovenfra
Stort bilde med åpent tak
Stort bilde fra siden
Stort bilde fra siden med åpne dører
Stort bilde av interiør
Stort bilde av førermiljø
Stort bilde av bagasjerom

Powered by Labrador CMS