Russland-Kina-allianse

Kaiyi X3
Kaiyi X3
Kaiyi X3
Kaiyi X3
Kaiyi X3
Kaiyi X3
Kaiyi X3
Kaiyi X3

Kaiyi – en bil fra både her og der

Kaiyi er en bil med virkelig tåkete bakgrunn og – sannsynligvis – like tåkete fremtid.

Jeg ante ikke om fenomenet før det dukket opp i et obskurt dokument i forbindelse med et russisk forum «ForAuto – 2023. Resultater og prognoser for bilmarkedet» der den nesten nye Kaiyi ble vist frem.

Samtidig ble det fortalt at produksjonen skulle begynne i januar/februar ved Avtotor-fabrikken i Kalinigrad. Målet er 30.000 biler i år.

Basic

For ordens skyld: her snakker vi om en 1,5-liters bensinmotor på 115 kW med CVT transmisjon og ganske mye akselavstand. Formgiving, ikke akkurat helt moderne, eksos-sertifisering etter kinesisk standard og aldri sjekket mot en betongvegg – så vidt jeg vet.

Merkenavnet som uttales Kai, finner du ikke i noe kinesisk katalog og ikke har jeg sett den i noen russisk heller. Heller ikke i noen italienske forresten, selv om det åpenbart ble importert 300 av dem dit for noen år siden. Umiddelbart omdøpt til Wey.

Selskapet ble etablert i 2014 som en underlig avstikker fra Chery, og noe designhjelp i Torino, litt økonomisk hjelp fra Chengdu og en linje i Yibins Smart Factory.

Broket bakgrunn

Men da den åpnet i desember 2019, het den kompakte SUV-en de bygde Chery Cowin, men logoen – en 120 graders V – er den samme som finnes på Kaiyi.

Cowin Xuanjie Pro EV

Og Cowin finner du som ganske oppegående i Kina i dag. I form av en kurant elbil som heter Cowin Xuanjie Pro EV som det ble solgt 2640 av i fjor. Et stykke unna ti på topp, med andre ord.

Så bare for å gjøre det helt klart: dersom det dukker opp en Cowin elbil på det norske markedet, så er det nei takk fra meg med en gang.

For deg vet jeg ingenting om.

Det vil si, jeg vet mer enn nok om deg til at jeg ikke vet noe, og det bygger ikke akkurat tillit.

Men hjemmesiden til Kaiyi er helt på topp.

Powered by Labrador CMS