Lotus Evora GT 430
Lotus Evora GT 430
Lotus Evora GT 430
Lotus Evora GT 430
Lotus Evora GT 430
Lotus Evora GT 430
Lotus Evora GT 430
Lotus Evora GT 430
Lotus Evora GT 430
Lotus Evora GT 430

Den første Kina-Lotusen

Det tok omtrent en måned etter at Geely hadde gått inn i Lotus, så kom de med en ny bil. "Den raskeste og kraftigste gate-Lotusen noensinne".

Publisert Sist oppdatert

Det er kanskje å ta i, å kalle den nye Evora GT430, ny. For navnet forteller jo hele historien – dette er en utvikling av velkjente Evora.

Utgangspunktet stammer fra 2008, og var den første nye plattformen fra Lotus siden Elise i 1995. Den startet med en V6-motor fra Toyota som var montert på tvers der bak.

Først hadde den 200 hester, jeg husker jeg syntes det var raskt nok – men siste gang det ble hentet mer ut av denne motoren var på Genève-utstillingen i fjor. Da fikk bilen dobbelt så mange som i utgangspunktet, og kunne sågar leveres med automatkasse.

Evora 410 som den heter, går til hundre på 3,9 – men nå (pauker og trompeter) skal du kunne kutte enda 2/10 av denne tiden. For den nye, GT 430, lover deg 3,7 sekunder og en toppfart på litt over 300 km/t, som logisk nok er identisk med lillebrorens.

Men selv om toppfarten er identisk for den sterkeste og den ikke fullt så sterkeste lenger – så har den nye fordelen av et omfattende aero-kit. Splitter foran, racerbil-drama rundt bakhjulene og en massiv vinge bak sammen med en ny diffuser under gulvet.

Det hele byr på 250 kg marktrykk ved toppfart og er sikkert med på å redusere den potensielle toppfarten. Samme motor i en "normal" Evora ville vel gitt 5-10 km/t mer.

Les også: Enda et merke i Geely-buketten

Det er ikke store endringer som har skjedd under panseret for å finne de nye hestene. En ny intercooler for kompressoren, og eksos-systemet i titan vil nok i hvert fall sørge for god låt.

Nye Ohlin TXX-dempere og enda litt stivere fjærer fra Eibach sørger for å holde det hele flatt på jorden, og Michelin Pilot Sport Cup 2 er med på å sikre kjøreegenskapene.

Det virkelig imponerende er at på tross av at nye hjul og den store vingen veier 9 kg, veier den nye bilen faktisk 25 kg mindre enn Evora 410. Enda mer karbonfiber, ofte særdeles synlig, er forklaringen her.

Lotus har sitt eget skredder-program nå, og til denne finnes det for eksempel et skikkelig track-day sett. Blant annet med Sparco-seter og firepunktere.

Ikke flere enn 60 slike skal bygges, noen av dem skal til USA. £112.500 er grunnprisen.

Powered by Labrador CMS