Først strøm-så hydrogen

Vil det være mulig å kurere rekkeviddeangsten med brenselceller og hydrogen? I Scenic-konseptet viser i det minste Renault en mulighetsstudie.

Publisert

Da Renault lanserte Scenic i 1996 var den en genial flerbruksbil som mange kopierte, men Renault maktet aldri å skape like geniale oppfølgere.

Så hvor vil Renault med konseptet?

Brukes batterielektrisk teknologi i kombinasjon med brenselceller og hydrogen for å vekke interesse for alle de andre design- og interiørløsningene som Renault ser for seg implementert i videreføring av Scenic og andre kommende modeller, eller mener den franske produsenten alvor når de monterer inn en tank foran i bilen med plass til 2,5 kilo energibærende hydrogen for å mate brenselcellene plassert i bakkant av batteripakken (40 kWt) som en rekkeviddeforlenger når den magasinerte strømmen i batteriet tar slutt?

800 kilometer rekkevidde uten lade- eller tankestopp mener Renault det skal være mulig å presse ut av den hybride løsningen.

250 nye hydrogenrekkeviddekilometer tar ikke mer tid å laste om bord enn det tar å fylle en bensintank.

Elbilens største utfordring er å finne i miljøutfordringene knyttet til batteriproduksjonen, batterienes evne til å lagre nok energi og vekten på dem. Det største batteriet i populære Audi e-tron (86,4 kWt) veier eksempelvis 700 kg.

Nevnte tekniske løsning vil fungere uten problemer. Utfordringen ligger i brenselcelleteknologiens kostnad, men samtidig sier Renault at de kan redusere batteripakken ned mot halv vekt og gjennom det også spare batterikostnader. Inkludert valg av nye materialer i selve bilen og dens interiør mener Renault å ha redusert karbonavtrykket med 75 prosent sammenliknet med Megane E-Tech Electric.

Renault innser imidlertid infrastrukturutfordringer knyttet til hydrogen. Selv i europeiske land som har snakket varmt om hydrogendrift i mange år, fins det ytterst få kommersielle fylleanlegg. Derfor tror ikke Renault løsningen kan være bærekraftig før rundt 2030.

Litt om bilen:
* L/B/H: 449/190/159 cm
* Akselavstand: 284 cm
* Vekt: 1700 kg
* Elmotor: 217 hk
* Batteri: 40 kWt
* Brenselcelle: 22 hk
* Hydrogentank: 2,5 kg

Powered by Labrador CMS