Plugg-inn på fremmarsj

Toyota har annonsert at de snart starter utleie av plugg-inn hybridbilder. Samtidig utvider Volvo samarbeidet med Vattenfall.

Publisert Sist oppdatert
Volvo og Vattenfall samarbeider om plugg-inn teknologi

Volvo og Vattenfall samarbeider om plugg-inn teknologi

Såkalte plugg-inn hybridbiler har den fordel at de kan lades fra en vanlig stikkontakt. Dermed kan man kjøre helt utslippsfritt over lengre avstander enn med tradisjonelle hybridbiler.

Nå forteller Toyota at de planlegger å lease ut 500 Prius plugg-inn hybridbiler på verdensbasis. 200 av dem skal kjøres på hjemmemarkedet, men det kommer også biler til USA og Europa. Etter planen starter prosjektet til høsten.

Kanskje til Norge

Toyota Norge håper å få lagt sine hender på noen av de europeiske eksemplarene, men hevder at dette vil dreie seg om et svært begrenset antall.

Det er tredje generasjon Prius som utstyres med Li-ion batterier som kan lades fra en vanlig stikkontakt. I tillegg lades batteriene under retardasjon.

Toyota har stor tro på denne teknologien for fremtiden, men hevder at det fortsatt vil ta noen år før bilene er kommersielt tilgjengelige i større antall.

Les også Plugg-inn og kjør

Volvo + Vattenfall

Fra Sverige får vi melding om at Volvo har inngått samarbeid med Vattenfall om plugg-inn hybridbiler. Utviklingen av bilene skal skje av Volvo og Vattenfall i fellesskap. Volvo skal produsere bilene, og Vattenfall utvikle ladesystemene og forsyne bilene med elektrisitet. De to selskapene har hatt et forprosjekt gående siden 2007, som nå går over i neste fase.

I løpet av sommeren 2009 vil tre Volvo V70 testbiler bli tatt i bruk. De skal benyttes for å sanke informasjon om de ønsker og krav kundene har til den nye teknologien, samt kundenes kjørevaner og ønsker om hurtiglading av bilen.

Utprøving

Vattenfall vil blant annet prøve forskjellige konsepter i forbindelse med hurtiglading i hjemmet, samt offentlig tilgjengelige ladestasjoner hvor bileierne kan betale for lading, i stedet for å tanke bensin eller diesel.

De bilene som er planlagt for serieproduksjon fra 2012, kommer til å inneholde en litt annerledes teknologi, men lanseringen av testbilene er et skritt mot en serieproduksjon av plugg-inn hybrider.

Prisen på en plugg-inn hybridbil vil være høyere enn for konvensjonelle biler. Batteriene er dyre, men når bilen kjører på elektrisitet, vil brennstoffkostnadene bli redusert til omkring en tredjedel - i forhold til en dieseldrevet bil.

Les også Volvo med plugg-inn

Powered by Labrador CMS