Toyota Prius
Toyota Prius
Toyota Prius
Toyota Prius
Toyota Prius
Toyota Prius
Toyota Prius
Toyota Prius
Toyota Prius

Toyota Prius på holka

Norge på langs i en hybridbil – er det noe spennende? Midt på vinteren på islagte veier med snøføyke, stengte fjelloverganger, biler i grøfta og alt fra 20 centimeter snø i veien til ”saltstraumen rundt Oslo”?

Publisert Sist oppdatert

Intet er som i kjøre i vinter-Norge. Det er utfordrende, fascinerende og det er lett å se hvorfor turistene strømmer til landet. De er her om sommeren – om vinteren er det mer trolsk og tøft. For da ikke å snakke om variasjonene fra 2 meter høye brøytekanter til sørpe, is som på gamle Bislet og fare for elg i veien.

Noen kolleger fra Nederland hadde satt igjen en Toyota Prius på Evenes flyplass, og vår oppgave var å kjøre den sydover igjen. 2800 km på islagte vinterveier med piggfrie dekk (Nokian) – så hvordan er en hybridbil under slike forhold?

Konklusjon: strålende. Ikke et kjedelig minutt. Ingen sladd – men stabil fremdrift under alle føreforhold. Med et stabilitetsprogram (ESP) som gjør at bilen føles sikker under alle føreforhold.

På veien mot Saltfjellet ble vi forbikjørt av en Audi A6 med firehjulstrekk – en varebil på grønne skilter. En liten halvtime senere var bilen i grøfta og en lokal bonde med traktor forsøkte å trekke den på veien igjen. Priusen gjorde ikke antydning til ikke å lystre. Ros til de piggfrie vinterdekkene som gjorde at bilen føltes stabil og trygg selv gjennom Østerdalen på speilblank is.

Halvliter
Prius er hybrid med bensin- og elmotor. Under turen gjennom Norge, var det ikke veldig mye nytte for elmotoren – for den kommer best til sin rett i byen. Men totalt forbruk på den lange og krevende turen, var nøyaktig en halvliter på mila. Eller hva med Trondheim til Oslo på halv tank?

Ikke rart vi måtte sjekke om det var noe feil med bensinmåleren for den sto jo bom stille mange ganger.

- Du kommer nok over, og skulle noe skje så kommer jeg bak deg, sa brøytebilsjåføren fra Mesta før Saltfjellet. Vegvesenet var i ferd med å innføre kolonnekjøring og vi kom over som nest siste bil før bommen ble senket. Bak oss hadde vi bare en stor brøytebil.

Over kom vi – selv om det ble krevende i stigningene med masse snø i veibanen, og vi så ikke snurten til brøytebilen bak.

Prius er vinterbil – og noe mer enn bare en hybridbil som bruker mindre.

Powered by Labrador CMS