Toyota Yaris

Den er frisk i linjene, praktisk og rommelig, den er Toyotas nye våpen i småbilklassen og garantert noe av det mest spennende i som presenteres i denne klassen i år.

Publisert

Først publisert i BIL 4 - 1999.

Det er ikke akkurat beskjedne mål Toyota har for sin nye småbil. De regner med å selge 1.500 Yaris i løpet av 1999, og når den nye fabrikken i Frankrike er operativ i år 2001, vil den kunne produsere 150.000 Yaris pr år for det europeiske markedet. Men foreløpig kommer Yaris fra Japan, og selv om dette en modell utviklet med tanke på det europeiske markedet, har den også en nevø i Japan. Han lyder navnet Vitz!

Men Yaris er på ingen måte noen vits. Den har djerve linjer og i motsetning til Starlet som den etterfølger, er dette en bil som står frem i mengden. Den er dessuten tilstedeværende på en helt annen måte enn de fleste japanske biler. Yaris er liten og nett, samtidig som den har robuste og tunge linjer. Den er kortere enn både Polo og Micra, men med sine 150 cm høyde er den høyere enn de fleste konkurrentene. Likevel; Toyotas designere har greid å skjule høyden. Når du ser Yaris på landeveien, oppleves den ikke som høyere enn biler flest i denne klassen.

God plass
Ikke før du kommer inn i den. Enten du sitter foran eller bak er det rikelig takhøyde. Og benplassen er det heller ikke noe å si på, faktisk bedre enn i mange biler i kompaktklassen og fire voksne har rikelig plass i Yaris. Bagasjeplassen er da litt knapp med bare 205 liter volum. Har du behov for større bagasjeplass og har mulighet til å knipe litt på bakseteplassen, kan du skyve baksetet 15 cm forover. Da øker volumet til 305 liter. Med mine 175 cm har jeg fortsatt plass nok til at jeg kan sitte bak førersetet når jeg har justert det slik jeg normalt vil ha det for å ha en god kjørestilling.

Benplassen for sjåføren er det heller ikke noe å utsette på. I mange biler i denne klassen har det lett for å bli litt trangt til venstrebenet, men her får du strukket ut venstrebenet og likevel har det god støtte. I biler med utstyrsnivå Sol har førersetet høyderegulering av sitteputen, mens høyderegulering av rattet er standard i både Terra og Sol. Det eneste jeg umiddelbart har å utsette på førerplassen, er at det er litt langt frem til rattet og i Sol stikker konsollene som huser bryterne for de elektriske vindusheisene litt langt ut.

Uvante instrumenter
Du skal belage deg på litt tilvenningstid når du setter deg inn i Yaris. Alle betjeninger er for så vidt enkle og slik du er vant til, men instrumentene er flyttet fra sin normale plass og opp til en konsoll midt på dashbordet. Konsollen er vinklet slik at instrumentene ikke er synlige fra passasjerplassen. Instrumteringen domineres av et stort digitalt speedometer, men her finnes også en turteller og tankmåler samt kilometertellere. Det hele gjengis tredimensjonalt og har en uventet stor dybdevirkning. Det kan se ut som selve tekstvinduet som instrumentene står på er plassert fremme i motorrommet. Det hele er litt uvant, men fungerer svært godt og du har ikke kjørt mange milene før du har vent deg til å lese den digitale informasjonen.

Yaris har et meget praktisk interiør, og spesielt de mange smårommene faller i smak. To hanskerom, koppholdere, myntrom, pluss rom som er store nok for CDer gjør det enkelt å finne plass til alt vi normalt har slengende i bilen.

Yaris-interiøret skiller seg ikke fra det vi har sett fra Toyota bare i utformingen, også plasten som er brukt har ny overflatestruktur som bidrar til et nytt og annerledes inntrykk. Noen vil kanskje mene at det er litt mye plast i Terra, men i Sol bryter tekstiltrekk på dørene plastinntrykket.

Sterk en-liter
Yaris kommer med ett motoralternativ i første omgang, men det jobbes med en liten dieselmotor. På Genéve-utstillingen viste Toyota også en ny 1,3-liters bensinmotor som også kan finne veien inn i Yaris.

I første omgang er det en-literen vi skal forholde oss til, og Toyota har ingen grunn til å skjemmes over den lille rekkefireren. Med 67 hk og 90 Nm har den tilstrekkelig fraspark til at Yaris fungerer utmerket både når du har det travelt i bymiljø og ved normal landeveiskjøring. Litt motorstøy må du regne med, spesielt under akselerasjon, men ved normal kjøring er det ikke noe å utsette på støynivået.

Motoren yter sitt beste på høyt turtall. Ønsker du noe mer enn å vedlikeholde farten, bør turtelleren over 3.000-streken. Dreiemomentkurven er flat, og ved normal kjøring jobber motoren overraskende uanstrengt og lett helt ned til 2.000 o/min. Variable ventiltider og tenningsanlegg med en coil for hver tennplugg, bidrar til effektforbrenning ved alle turtall og belastninger og gir ikke bare høyt effektnivå, men også moderat bensinforbruk.

Femtrinns manuell gearkasse er standard, men automatgear vil også bli tilgjengelig. Dessuten har kan du få Yaris med manuelt gear og automatclutch. Clutchen betjenes hydraulisk, men styres elektronisk. Pristillegget for Free-Tronic automatclutch er 4.800 kroner og kan leveres i kombinasjon med utstyrsnivå Terra og tre dører.

Bortsett fra motor og design er Yaris bygd med kjent teknologi. Stålkarosseriet og hjulopphengene byr ikke på overraskelser, men bidrar til meget tillitvekkende kjøreegenskaper. Akselavstanden er forholdsvis lang i forhold til bilens totallengde. Selv om Yaris føles som en småbil på småhumpete vei, er stabiliteten over store ujevnheter og ved motorveihastigheter meget god. Styringen er godt balansert og bidrar til god veikontakt.

Gode priser
Pris- og utstyrsmessig er Yaris også svært konkurransedyktig selv om vi ser bort fra prislederen Vega til 123.000 kroner. Hos Toyota Norge regner de nemlig med at femdørs Terra til 136.300 kroner blir bestselgeren. En tredørs Terra koster 132.500 kroner, mens en tredørs Sol koster 142.200 kroner. Vil du ha utstyrspakke Sol og fem dører, blir prisen 146.000 kroner.

Utstyrsnivå Terra inkluderer blant annet ABS-bremser, to kollisjonsputer, beltestrammere foran, pollenfilter, servostyring, radio med CD-spiller, fire høyttalere, skuff under passasjersete, tre hodestøtter på baksete, kjørekomputer med temperaturmåler for utetemperatur og forbruksmåler, oppvarmet førersete og startsperre. Går du opp til utstyrsnivå Sol, får du i tillegg kromgrill, lakkerte støtfangere og speil, sentrallås med fjernkontroll, elektriske vindusheiser foran og elektrisk justerbare og oppvarmede speil. Vil du ha soltak koster det 5.000 kroner, mens navigasjonssystem vil koste 7.300 kroner. Klimaanlegg blir også tilgjengelig, men var ennå ikke priset. I tillegg til dette blir Yaris, som de andre Toyota-modellene, nå solgt med tre års kaskoforsikring inkludert i prisen.

Hvor god Yaris er gjenstår å se til vi får kjøre den på norske veier, men førsteinntrykket er lovende. dette er en sterkt utfordrer til Polo, 206, Clio, Corsa og Micra.

DETTE ER TOYOTA YARIS:
Sylindervolum: 998 ccm
Boring x slag: 69,0 x 66,7 mm
Kompresjon: 10:1
KW(hk)/omdr.: 50(68)/6.000
Nm/omdr.: 90/4.100
Dekk: 175/65SR14
Aks. 0-100 km/t: 12,0 sek
Toppfart: 156 km/t
Forbruk bykjøring: 0,69 l/mil
Forbruk landevei: 0,51 l/mil
Forbruk snitt: 0,56 l/mil
Pris: Kr 136.300,-
Lengde: 361,0 cm. Bredde: 166,0 cm. Høyde: 150,0 cm. Akselavstand: 237,0 cm. Sporvidde f/b: 144,0/142,0 cm. Bagasjeromvolum: 205 - 305 liter (VDA). Egenvekt m/fører: 954 kg. Tillatt totalvekt: 1320 kg. Tankvolum: 45 liter.
Data gjelder Yaris 5-d Terra. Forbruk i følge 93/116/EU.

Powered by Labrador CMS