Duell
Duell

Duell
Duell

Duell
Duell

BMW 118i
BMW 118i

BMW 118i
BMW 118i

BMW 118i
BMW 118i

BMW 118i
BMW 118i

BMW 118i
BMW 118i

BMW 118i
BMW 118i

BMW 118i
BMW 118i

BMW 118i
BMW 118i

Duell
Duell

Duell
Duell

Duell
Duell

Duell
Duell

Duell
Duell

Duell
Duell

Duell
Duell

BMW 118i
BMW 118i

BMW 118i
BMW 118i

BMW 118i
BMW 118i

Duell
Duell

The noble art of self defence

Andre generasjon av BMW 1-serie er på plass. Den går løs på en førsteklassing; Lexus CT200h. Vi lar dem møtes og gå åtte runder i ringen.

Publisert Sist oppdatert

Først publisert i Bil 12-2011.

Runde 1 – status

BMW har lenge tronet på statustoppen i denne klassen, til dels sammen med Audi A3.

Selv om forrige generasjon 1-serie bød på en del kompromisser når det kom til plass, er det også viktig å huske på at dette er en bil som sjelden fungerer som en families førstebil.

Nye 1-serie har tatt noen viktige steg fremover når det gjelder det praktiske. Samtidig har den en attitude som fortsatt vil plassere den blant forholdsvis ressurssterke yngre bilkjøpere – eller de som gjerne vil fremstå som om de er det.

Lexus er fersk i dette markedet. IS har riktignok flørtet med 3-seriekundene, men virkelig kompakt ble det først da hybridbilen CT200h ble lansert.

Statusen til merket er god, selvsagt takket være at de fleste Lexuser vi har sett her hjemme er den store RX 400h og 450h. Eksklusivitet er en vanskelig øvelse, og med denne bilen på plass har hele den lille Lexus-organisasjonen vært nødt til å gå en runde med seg selv.

Understøttet av bilens kvalitetsfølelse har det nok vært mulig å vise at den kan kjempe mot sine tyske konkurrenter også på dette området.


Uavgjort.

Runde 2 – Førermiljø

I BMW hersker det tysk «ordnung». Førermiljøet er nettopp det, orientert rundt føreren, og du er aldri i tvil om hvor du finner den bryteren du skal bruke.

iDrive-systemet, som brukes til å styre alt fra stereoanlegg til navigasjon og innstillinger for bilen, er blitt svært intuitivt og brukervennlig. Det er lett å finne frem til riktige valg, og de er godt forklart. Rattet er tykt og godt, og du kjenner at det er kvalitet i alle ledd. Vår testbil, som er av utstyrsvariant Urban, har riktignok ikke de beste BMW-setene. Det er litt vanskelig å finne riktig sittestilling. Sjekk også ut Sport før du bestemmer deg.

Styringen av kjøremodus sitter ved siden av girspaken, slik vi har vent oss til at det skal være hos BMW. Skjermen som er standard i nye 1-serie, er av den største typen og responderer øyeblikkelig med lekker grafikk for å illustrere egenskapene avhengig om du har valgt Eco-Pro, Comfort eller Sport.

Skal noe bemerkes, er det at BMW har skrådd B-stolpen sin mye fremover, trolig for å gjøre det enklere å komme inn i baksetet. Det har ført til at når du har rattet i bakerste posisjon er det rett og slett trangt å komme inn på førersiden om du er over 1,85.

Hos Lexus er det mer japansk. Den museaktige styreenheten for radio og navigasjon, som ble introdusert med RX450h, krever litt tilvenning – antallet knapper viser også at man har valgt en annen strategi.

Sentralt mellom setene sitter også velgeren for kjøremodus – der styrer du hvilken modus hybridsystemet skal ha – for å prioritere mellom maks regenerering eller mest mulig krefter.

Setene i Lexusen er gode, mye bra innstillingsmuligheter bidrar til at de fleste vil finne en god sittestilling.

Instrumentene er lettleste. Selv om oppløsning og kvalitet på skjermen ikke er på BMW-nivå gjør den definitivt jobben – og det er lett å finne frem når du først har fått kontroll på styreenheten.

Resultat: Poengdeling

Runde 3 – Plass

Denne runden blir ikke like jevn som de øvrige. 1-serie imponerer faktisk på de fleste områder. Bagasjeplassen er litt større enn i en Golf, og både på kupebredde og høyde scorer den bedre enn Lexus.

Batteripakka bak i Lexusen gjør også at den ikke har sjanse når det gjelder å laste med seg kofferter og annen bagasje.

Resultat: BMW tar denne runden.

Runde 4 – komfort

Her skulle man tro at at Lexus burde ha en klar fordel – den virker nemlig ved første kjøring som om den er satt opp svært komfortabelt. Det er, som vi også tidligere har påpekt, noe litt pussig med oppsettet til CT200h – den er nemlig ganske stiv uten å være spesielt sportslig av den grunn.

BMW fremstår som en svært god allrounder, og når du slår oppsettet i Comfort, matcher den faktisk Lexus helt greit.

På den annen side gjør hele kjøreopplevelsen og CVT-kassa i CT200h at du bør velge denne, hvis du bare er ute etter komfort. Støynivået er noe høyere i BMWen under akselerasjon, men ellers er det ganske identisk.

Resultat: Nok en uavgjort runde – kampen står og tipper.

LES VIDERE:
- Del 2
- Testvurdering og poeng BMW 118i
- Testvurdering og poeng Lexus CT200h

Powered by Labrador CMS