Tre stjerner for tre små

Trillingene Toyota Aygo, Citroën C1 og Peugeot 107 har nettopp fått en ansiktsløftning. Dessverre er lite gjort på sikkerhetsfronten.

Publisert Sist oppdatert

Da bilene kom på markedet i 2005, ble de kollisjonstestet og oppnådde fire stjerner. Nå, etter at alle tre har fått en ansiktsløftning, har de vært gjennom en ny test basert på dagens regelverk.

Resultatet er lite flatterende – trillingene oppnår bare tre stjerner.

- Våre tester har blitt strengere de senere årene. Det tas flere tester, og kravene er strengere. Likevel bestreber de fleste produsenter seg på å møte de nye kravene, sier dr. Michiel van Ratingen, generalsekretær i Euro NCAP.

- På den annen side ser vi at enkelte produsenter fortsetter å tilby sine bestselgere uten å foreta viktige oppdateringer på sikkerhetsfronten. Disse bilene står tilbake i forhold til andre, mer moderne biler i kategorien, konstaterer van Ratingen.

De angjeldende modellene mangler moderne sikkerhetsutstyr som side-kollisjonsputer og elektronisk stabilitetskontroll som standardutstyr.

Som respons på EuroNCAPs siste test lover Toyota å innføre følgende som standardutstyr i Aygo fra juli 2013 i alle europeiske land:

  • Sidekollisjonsgardiner med støtte for hode og skuldre
  • Elektronisk stabilitetskontroll
  • Setebelte-påminnelse for passasjer
  • ISOFIX fester i ytre bakseter

PSA har forpliktet seg til det samme for sine 107 og C1-modeller.

For å oppmuntre til montering av slikt utstyr, har EuroNCAP testet biler med utstyret montert.

- Selv med dette ikke standardiserte utstyret montert, oppnår bilene bare tre stjerner. Uten hadde trolig resultat blitt enda verre, konkluderer van Ratingen som stresser hvor viktig det er at produsentene oppdaterer sine modeller i takt med stadig strengere sikkerhetskrav,

-Vi i Toyota er helt overbevist om at Aygo er en sikker bil på høyde med konkurrentene, og vi tilbyr allerede stabilitetskontroll og sidekollisjonsputer på bilene i Norge, sier informasjonssjef Espen Olsen i Toyota Norge.

Powered by Labrador CMS