Stoltenbergs nye 4-seter

Statsministerens kontor får om kort tid sin nye armerte BMW 7-serie. Den kommer til Oslo i lukket transport og skal bli Norges mest sikre bil. Det blir fortsatt bare en 4-seter, og når leverandøren drar tilbake til BMW-fabrikken har han med seg den bilen Statsministeren i dag sitter i baksetet i. Den har vært en problembil – og selges vel enten til Afrika eller til Øst-Europa.

Publisert Sist oppdatert

Statsministerens kontor har en stor flåte biler. De fleste Statsråder har bil med sjåfør, og den mest sikre bilen disponeres av Statsministeren. Det er en som er armert etter høyeste standard og arbeidet gjøres ikke hos en norsk ombygger – men ved fabrikken.

BMW har de siste årene levert den norske Statsminister-bilen, og på grunn av all armering er bilen så tung at den bare registreres for fire personer. En trøst er det at i reglene for engangsavgift (importavgift) er det en egen bestemmelse som sier at ”armerte biler til det offentlige Norge, kan importeres uten at det betales en krone i verken engangsavgift eller importavgift”. Men selv uten avgifter koster Statsministerens bil langt over en million kroner.

Spesialtransport
Dagens Statsminister-bil har hatt en rekke feil og mangler. Nå er en helt ny bil på vei til Norge, og den blir ikke levert på vanlig måte. Fra München kommer det til Oslo i ens ærend en lukket spesialbil med kun denne ene bilen ombord. Den fraktes som en diamant, og ingen kan se at på spesialbilen står det som blir ”Norges sikreste personbil”.

Ingen vil fortelle hva som er gjort for å sikre sjåfør og passasjerer. Men når bilen har ”øverste nivå av sikkerhet skal Statsministeren være sikret på en betryggende måte. Og den nye blir også bare godkjent for fire personer.

Ikke vanlig bruktbil
Tro ikke at den bilen Statsministeren i dag disponerer blir solgt som en vanlig bruktbil. Den skal tilbake til fabrikken og skal disponeres av den spesielle avdelingen hos BMW som selger armerte biler. De siste årene har dette salget økt kraftig, og det er lange ventelister for slike sikre biler. Ingen vil fortelle den videre skjebnen til den bilen Statsministerens kontor leverer i innbytte. Men trolig selges den til Afrika eller til en eller annen kunde i det østlige Europa.

Afrika-biler
For tro ikke at det bare er statsministere fra rike oljeland som flotter seg i armerte biler som ikke tar skade selv om det skytes mot bilen. De store markedene er i Afrika, Asia og ikke minst i det østlige Europa. En norsk flykaptein i et av verdens største selskaper for flyfrakt forteller at han knapt har tall på alle de armerte Mercedes og BMW som de har fraktet til land i Afrika ”som vi knapt har hørt navnet på”.

”For noen måneder siden måtte vi frakte fire armerte Mercedes fra et land i Afrika til Tyskland. Bilene skulle på service – og etter to uker fløy vi bilene tilbake til kunden. Og landet er ikke akkurat blant verdens rikeste – heller det motsatte! forteller vår kilde.

Powered by Labrador CMS