Rover 75 2.5 Connoisseur

Publisert Sist oppdatert
Rover 75Rover 75

Rover 75
Rover 75

Innledning

Så lenge vi snakker om serieproduserte biler, er det vanskelig å tenke seg noe mer britisk enn Rover SeventyFive. Rover har tatt den britiske stilen helt ut og satser på et anglofilt publikum. SeventyFive kan være grunn god nok til å bli litt anglofil. Heller ikke Rover hadde produksjonskvaliteten helt i rute da de første bilene ble levert. Men også der i gården er kvaliteten og finishen blitt vesentlig bedre. Selv om vår testbil er blant de siste som ble produsert ved den gamle fabrikken, gir den en robust og god følelse. Når det gjelder materialvalg virker SeventyFive mer påkostet enn Jaguar X-Type.

Interiøret virker pompøst og overdådig, og designen er ikke så rent lite retroinspirert. Ikke alle designløsningene er like praktiske, men Rover skiller seg tydelig fra alle konkurrenter, først og fremst på grunn av de ovale instrumentene, men også setedesignen bidrar til at tankene lett vandrer bakover i tid. Utstyrsmessig er det ikke noe å utsette på Rover, spesielt ikke når den har utstyrsnivå Connoisseur, det inkluderer det meste – også skinnseter.

Førerplassen er oversiktlig og alle betjeningsfunksjoner er oversiktlig og gunstig plassert. Sjåføren har god plass. Førersetet går faktisk 5 cm lengre bak enn i Mondeo og X-Type, og med høyderegulering av førersetet og fireveis regulering av rattet, er det lett å finne en god kjørestilling. Rattet er merkbart større enn i de to konkurrentene, og bidrar Rovers litt gedigne kjørefølelse.

Det ovale speedometeret og turtelleren er viktige bidragsytere når det gjelder Rovers retrokarakter. De er lekre, men ikke akkurat de mest lettleste instrumentene vi har sett. På grunn av formen er viserne langt fra tallskalaen ved de mest kritiske hastighetene; 40 til 70 km/t. Den digitale kilometertelleren og triptelleren og utetemperaturmåleren er plassert mellom de to store instrumentene.

Selv om det er lett å finne en kjørestilling hvor forholdet mellom sete, ratt og pedaler stemmer, hadde alle i testlaget problemer med å finne en god sittestilling. Selv om vinkeljustering av førersetet er standard, er det vanskelig å finne en innstilling som gir passe støtte under lårene. Sitteputen er forholdsvis kort og er i forkant formet slik at støtten under lårene blir konsentrert til et lite område. Svak sidestøtte til ryggen og svak korsryggstøtte sto det også i våre notater.

Rover ville tjent mye på bedre seter, for komforten ellers er nemlig førsteklasses. Den henger riktignok ikke helt med Mondeo når det gjelder fjæringskomfort på skarpe ujevnheter, men den har en nydelig flyt over de store ujevnhetene og gir en gedigen kjøreopplevelse. Støykomforten er også god, i det minste for dem som sitter foran. I baksetet er det derimot en del romlestøy, spesielt på grov asfalt, mens de som sitter foran har et jevnere lydnivå enn i de to konkurrentene.

Kjøreegenskapene er trygge, uten på noen måte å kvalifisere til sportslig kjørng. Det store rattet, kombinert med vesentlig mindre presis og følsom styring enn Mondeo og X-Type, gjør at du ikke på samme måte fristes til kvikk svingkjøring. Understyringen kommer da også vesentlig tidligere enn for de to konkurrentene. Selv om du kan kjøre friskt i svingene, handler det om helt andre marginer. Fordelen med det forholdsvis myke oppsettet av fjæring og demping er at du i god tid får beskjed om at du nærmer deg slippgrensen. Når understyringen først kommer, er den myk og tilgivende.

I unnamanøveren trenger Rover vesentlig mer plass enn Mondeo og X-Type, og overstyrer lett. Også når det gjelder bremser henger Rover litt etter, men har bare en meter lengre bremsestrekning enn Jaguar fra 80 km/t.

Rovers 2,5-liters sekser gir god komfort. Motorstøyen er svært godt dempet. Selv under akselerasjon opp mot maks turtall er lydnivået behagelig, og ville neppe vekke baksetepassasjerene. SeventyFive har en litt sedat automatkasse som utnytter motorens dreiemoment på lave turtall. Selv om maks dreiemoment er det samme som for Jaguarmotoren, er ikke trekkkraften like god på lave turtall. Likevel bruker Rovers gearkasse lave turtall og utnytter motorens seigdragningsevne bedre. I likhet med Mondeos V-sekser nøyer Rovers motor seg med variabelt innsug, mens Jaguar-motoren også har variable ventiltider.

Rover er kvikk i akselerasjonen. Selv om den ikke er helt på høyde med Mondeo med manuelt gear, er den merkbart kvikkere enn X-Type, spesielt fra stillestående. Vår testbil er faktisk raskere enn fabrikken oppgir. Mens gearkassen og gassresponsen er litt sedat ved normal kjøring, er gearkassen kvikk når du bruker kickdown, noe som syns på akselerasjonstiden fra 40 km/t hvor SeventyFive er kvikkere enn X-Type. Fra 70 til 100 km/t har derimot Jaguar et lite fortrinn.

Mens X-Types og Mondeos motorer svarer kvikt ved gasspådrag, krever SeventyFive overraskende kraftig gassfotbruk for å reagere, og oppleves derfor mer sedat enn den i virkeligheten er. Rover kunne med fordel gjort den litt kjappere i responsen. At Rovers V-sekser jobber mer på lave turtall enn Jaguars, kommer ikke til uttrykk ved bensinpumpene. Både EU-målingene og vårt testforbruk er høyere enn for de to konkurrentene.

SeventyFive ligger ikke noe tilbake for konkurrentene når det gjelder utstyr. Med skinn som standard har den det meste du kan begjære, men vi savner stabilitetskontroll. Den kunne i det minste vært på listen over ekstrautstyr, slik den er for X-Type.

Rover SeventyFive leveres også med en 2-liters V-sekser. Den yter 150 hk og er et svært gunstig alternativ hvis det er V6-komforten du er ute etter. Med samme vekt som 2,5-literen er ikke prestasjonen i sportsbilklassen, men 0 til 100 km/t på 10,2 sekunder er akseptabelt. Du må samtidig regne med at bensinforbruket øker litt, men når du sparer 70.000 kroner er det kanskje et rimelig offer.

FØRERPLASS = 8
SeventyFive har et karakteristisk førermiljø som fungerer godt, men den dårlige sittekomforten ødelegger mye av sjarmen.
PLASS = 9
Plassforholdene foran er førsteklasses, men ligger et hakk etter Mondeo når det gjelder baksete- og bagasjeplass.
KOMFORT = 9
Over de store ujevnhetene på E6 og E18 er SeventyFive en drøm og flyter behagelig av gårde, men på dårlig vei står den ikke til toppkarakter.
KJØREEGENSKAPER = 7
Den sportslige karakteren finner du ikke her, kjøreegenskapene er derimot sikre og balansen i bilen er god. Bremsene kan bli bedre og vi savner stabilitetskontroll.
YTELSER OG FORBRUK = 8
2,5-literen er frisk i frasparket, men krever en tung gassfot. Bensinforbruket er litt høyt i forhold til for eksempel X-Type.
PRIS OG UTSTYR = 8
SeventyFive Connoisseur har et høyt utstyrsnivå, men prisen er fortsatt høy i forhold til Mondeo Ghia.

Poengene er ment for bruk i denne testen og kan ikke overføres til andre tester.

LES VIDERE:
- Ford Mondeo
- Jaguar X-Type- Konklusjon
- Priser og tekniske data

Powered by Labrador CMS