Saab 9-3X
Saab 9-3X
Saab 9-3X
Saab 9-3X
Saab 9-3X
Saab 9-3X
Saab 9-3X
Saab 9-3X
Saab 9-3X
Saab 9-3X
Saab 9-3X
Saab 9-3X
Saab 9-3X
Saab 9-3X
Saab 9-3X
Saab 9-3X
Saab 9-3X
Saab 9-3X
Saab 9-3X
Saab 9-3X
Saab 9-3X
Saab 9-3X
Saab 9-3X
Saab 9-3X
Saab 9-3X
Saab 9-3X

9-3X: Mer allroad enn offroad

En svale gjør ingen sommer, og 9-3X kan neppe redde Saab alene. Ideen er ikke dårlig, men har ett problem.

Publisert Sist oppdatert

Jeg husker fortsatt entusiasmen som preget lanseringen av den oppgraderte 9-5 Estate i København på slutten av nittitallet. GM hadde formelig høytrykkssprøytet penger inn i den svenske bilfabrikken, og det var få eller ingen skyer på himmelen.

Noen måneder senere hadde amerikanerne ombestemt seg, og strategien var en annen. For å holde oss til en maritim metafor, Røkke har tross alt satt standarden; det er vanskelig å holde stø kurs når både losen og styrmannen har gått om bord på et annet skip.

Mer enn bare plast

På samme måte som med Audi Allroad og Volvo XC70, er det en god del plast og aluminium involvert i designuttrykket. Helt siden denne klassen oppsto, har dette vært et klart fellestrekk, helt uavhengig av produsent.

For 9-3X betyr det sort plast rundt hjulbuer og i områdene under og rundt støtfangeren, aluminiumslister på siden og to, tilsynelatende, kraftige skrapeplater både foran og bak. To eksosrør bak er standard, ”for å understreke det sportslige”, som det heter.

Det er imidlertid ikke gjort noe spesielt med bilens angrepsvinkel foran, men så er den da heller ikke tenkt som noen offroader.

Den er imidlertid 35 millimeter høyere enn en tradisjonell 9-3. Det er omtrent den samme økningen som for den nærmeste konkurrenten, A4 Allroad.

Innvendig har det ikke skjedd stort, det er i grunn helt greit. Selv om du kan ane at det ikke er en ny bil, er ergonomien god, du sitter godt og instrumentene er lettleste.

Svensk firehjulstrekk

Systemet som Saab kaller XWD, har vi skrevet godt om tidligere. Det består av Haldex 4 kombinert med den elektronisk styrte differensialen, eLSD, som gjør at du ved hjelp av den og senterdiffen kan fordele så godt som 100 prosent av kreftene til ett hjul.

Prinsippet er en elektronisk kontrollert dreiemomentsoverfører (Torque Transfer Device, TTD) som varierer fordelingen av kreftene mellom akslene. Ved hjelp av en ventil, økes eller reduseres det hydrauliske trykket på lamellclutchen gradvis for å koble driften av bakhjulene ut eller inn.

Etter hvor mye slipp denne har, bestemmes hvor mye dreiemoment som skal gå til bakhjulene. Den elektroniske differensialsperren fungerer på samme måte og fordeler kreftene på akselen til det hjulet som har best grep.

TIL BILDEGALLERI

Økt komfort

Saab-ingeniørene har utnyttet de 35 ekstra millimeterne til å gjøre bilen 20 prosent mykere gjennom nye fjærer og dempere foran. Bak har man beholdt det samme oppsettet som på den ordinære modellen, men alle 9-3X-modeller har automatisk nivåregulering, noe som finnes som ekstrautstyr til de andre 9-3-modellene.

Resultatet er blitt svært bra. 9-3X er komfortabel, men uten at den har mistet de sportslige genene den er utstyrt med i utgangspunktet. Styringen er fortsatt skarp, og firehjulstrekksystemet gjør at bilen virkelig trives på svingete veier.

Støynivået er også behagelig – og uten å ha bilene ved siden av hverandre, var ikke kjøreopplevelsen langt unna den vi hadde i A4 allroad.

Nå skal det imidlertid bemerkes at jeg kjørte en av noen få tilgjengelige før-produksjonsbiler.

Den endelige dommen får komme når vi får 9-3X med i en skikkelig sammenligningstest når bilen, etter planen, er på plass her en gang utpå sommeren.

Synd men sant

Det er imidlertid en hake med hele 9-3X prosjektet – i hvert fall for norske bilkjøpere.

Bilen kan nemlig leveres med tre motorløsninger. Den 210-hesters turbomotoren på to liter som vi kjenner fra andre modeller, den kan du få enten som en ordinær bensinmotor, eller som en biofuel-variant. Ytelsene er de samme.

I tillegg kan du få 1,9-liters diesel med 180 hester – men da kan du ikke få firehjulstrekk.

Da står du altså igjen med en forhjulsdreven bil som ser ut som den har firehjulstrekk. Noen vil nok si at det er i grenselandet for å lure folk.

Det hele blir enda litt pussigere fordi den også er 15 millimeter lavere enn bensinutgaven. Årsaken er rett og slett at Saab ikke har hatt økonomiske ressurser til å gjøre den tilpasningen som skal til for å få firehjulstrekk og diesel til å spille sammen.

Så hvis det ikke bare er utseendet som betyr noe, er det altså bensinutgaven som gjelder.

TIL BILDEGALLERI

Konkurrenter: Audi A4 allroad

+

Kjørekomfort særpreg

-

Ikke diesel og firehjulstrekk

FAKTA Saab 9-3X 2.0 Turbo manuell

Motor:

Toliters bensinturbo 1998 ccm

Effekt:

154 kW (210 hk) v 5300 o/min,
300 Nm v/ 2500 o/min

Mål:

467 x 180 x153 cm (LxBxH)

Akselavstand:

268 cm

Egenvekt med fører:

1655 kg

Aks. 0-100:

8,5 sek

Toppfart:

230 km/t

Snittforbruk:

0,83 l/mil

CO2-utslipp:

199 g/km

Pris:

Ikke fastlagt

Powered by Labrador CMS