Norske bileiere lever farlig på parkeringsplassene, viser skadestatistikk.

Rekordår for bilskader

Vi parkeringsbulket for 2,2 milliarder kroner i fjor

Antallet bilskader på parkeringsplasser og p-hus økte med 12 prosent i fjor. Totalt for året var det over en million skader med kjøretøy.

Publisert Sist oppdatert

Skadetallene steg fra 87.676 skadetilfeller med påkjørt parkert kjøretøy i 2021 til drøyt 103.000 i fjoråret. Tallet på ryggeulykker økte fra 56.524 til 58.977.

Det viser tall fra Finans Norge, som organiserer forsikringsselskapene her i landet.

Karosseriskadene kostet 2,2 milliarder kroner.

– Å bulke inn i en annen bil på en parkeringsplass eller i et P-hus kan skje den beste. Dette er en av de vanligste skadene som kommer inn til forsikringsselskapene, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Han har ett tydelig råd:

– Å rygge inn i parkeringsfeltet er smart, og noe vi anbefaler. Da har du god oversikt når du skal kjøre bilen ut igjen, sier han.

Krever konsentrasjon

I en landsrepresentativ spørreundersøkelse If gjorde for drøyt to år siden, klagde over halvparten på at norske p-plasser og parkeringshus er for trange og vanskelige å manøvrere i.

– Å kjøre rundt på p-plass eller parkeringshus trenger like stor konsentrasjon og oppmerksomhet som når du er på motorveien. Selv om skadene og bulkene ofte er små, er det som regel bare et lite øyeblikks uoppmerksomhet som skal til, sier kommunikasjonssjefen i If.

– Dersom du skulle være så uheldig å slå en dør inn i nabobilen eller lage en liten bulk på annen måte, bør du legge igjen en lapp med kontaktopplysninger til deg selv og registreringsnummeret på bilen din. Selvsagt vil et ord som «beklager» også være bra å føye på, sier han.

Rekordår

Totalt var det over en million bilskader med motorvogn i 2022. Dette kostet nesten 18,5 milliarder kroner, en økning på 12,6 prosent fra foregående år.

– Det er helt vilt med 2760 skader hver dag. Den rekorden er det ingenting positivt med, sier fagsjef på motor i Frende forsikring, Roger Ytre-Hauge.

– Snittkostnaden for en smell i fjor var på 18.350 kroner. Høye priser på bildeler og utfordringer med levering av disse har bidratt til at kostnadene har dratt fra, men antallet smeller har også en urovekkende utvikling, sier han.

Mange biltyverier

Etter en nedgang i antallet biltyverier i 2021, viser statistikken fra forsikringsbransjen at antall biltyverier økte med hele 31 prosent i 2022.

– 2377 biltyverier ble meldt inn i fjor. Det er mellom seks og syv tyverier hver eneste dag, sier Roger Ytre-Hauge.

Tyveri fra bil økte med 17 prosent i fjor, til totalt 5261. Det tilsvarer mellom 14 og 15 bilinnbrudd hver dag.

– Ikke la verdisaker ligge i bilen din, det er en unødvendig sjanse å ta. Og hvis du må ha noe liggende der en stund er det viktig å skjule verdiene, så de ikke ligger åpent og frister tyver som går forbi. Selv en tom veske kan være en invitasjon til innbrudd. Det er kun du som vet at vesken på setet er tom. Så skjul den heller eller ta den med ut, sier fagsjefen.

Kaskoskader er den største skadeposten, viser nye tall fra Finans Norge.
Powered by Labrador CMS